Nuttig en noodzakelijk

Nuttig en noodzakelijk

Ontwerp en bouw door alle leden van MST de Maaslijn

Voeding, besturing en bekabeling

Voor al onze banen geldt dat de bekabeling strikt naar soort is onderscheiden onder toepassing van verschillende typen stekkerverbindingen en verschillende kleuren kabels. De aansluitingen zitten aan de achterkant van de modules, dus niet (meer) onder de baan.

De wissels krijgen hun werkspanning  uit aparte elektronische voedingstrafos [16 volt].

De digitale spanning voor de treinen komt uit conventionele trafo’s en wordt van module naar module doorgelusd [18 volt].

De besturing van de digitale treinen op de hoofdsporen wordt met het computerprogramma “koploper” geregeld. De eventueel nodige handbediening en de programmering van de loks gebeurt met een Intellibox of Twincenter van de firma Uhlenbrock (D). De rangeergedeeltes van de banen worden met een aparte Intellibox, Twincenter of met een Lenz-systeem “met de hand” geregeld.

Schaduwstation 1: de  opstelmodule

Voor onze gelijkstroombanen La France du Soleil, Neuburg Waldhofen an der Jagst en Berekvam Norge, gebruiken we dezelfde opstelmodule. Deze heeft 7 sporen en is geschikt voor links en rechts rijdend treinverkeer. De opstelmodule wordt aan de ene zijde voorzien van een keerlus en sluit aan de andere zijde via een bocht aan op de voorzijde van de baan.

Vanuit de bedieningslessenaar gaan de (2) kabels voor de digitale spanning en de computerinterface naar de opstelmodule [voor bedieningspaneel lees hierna].  De opstelmodule bevat de besturingselektronica voor de computerbesturing van de gehele baan. De bedrading wordt van hieruit met losse kabels rechtstreeks aangesloten op de baan.

m_DSCN7570onze opstelmodule heeft als motto: eenvoud is bedrijfszeker

Schaduwstation 2 : de spiraal

De spiraal is als één geheel gebouwd en meet in oppervlakte circa 150 x 150 cm. De helling van de sporen is enkele procenten, zodat ook een lange trein met 1 lok gemakkelijk naar boven kan rijden. Door de lokdecoders rijden de treinen zowel naar boven als naar beneden met gelijke snelheid. Deze spiraal heeft tevens de functie als schaduwstation voor  3- 4 treinen.

 

m_S1380021

m_DSCN7566de spiraal, tevens opstelstation

 

Bedieningslessenaar

volgt

Bocht

volgt