CFV Lamastre – museumspoor op z’n Frans

CFV Lamastre museumspoor op z’n Frans

ontwerp en bouw: Hans Peters; gebouwd in 2018.

Korte kenschets van de baan

Deze smalspoorbaan heeft als motief het eindstation Lamastre van de Chemin de Fer du Vivarais (CFV) rond de jaren 1995 van de vorige eeuw. Het station Lamastre, gelegen in een groene omgeving, is compleet weergegeven met werkplaatsen, restaurant en loodsen. Deze baan is privé-eigendom van Hans Peters. Hans Peters presenteert deze baan samen met leden van MST de Maaslijn op tentoonstellingen.

Deze museumspoorlijn is te vinden in zuid Frankrijk in de Ardèche, ten zuiden van Lyon. Voor wie meer wie weten over het voorbeeld van deze baan, verwijzen wij U graag elders op deze site naar de pagina over de Chemin de Fer du Vivarais

De baan is volledig nieuw opgebouwd, waarbij de modernste bouwtechnieken en bedradingen zijn toegepast. Hierdoor is de baan geschikt voor digitaal en computergestuurd rijden. De gebouwen zijn hergebruikt. Verder is alles nieuw. De modelspoorbaan bestaat nu uit twee modules, elk groot 85 x 120 cm. Deze staan op een los onderstel. De bouwtijd was 2 maanden. De nog noodzakelijke losse bekabeling, om de modules electrisch te verbinden, wordt aan de achterzijde ingeplugd. Wat erg handig is bij de opbouw op tentoonstellingen.

Het station van Lamastre in model

Over een lengte van 2,40 meter meter is het station van Lamastre met omgeving volledig in beeld gebracht.

Het sporenplan bevat vele wissels, maar ook een draaischijf. De wissels worden aangedreven met zogeheten Tortoise’s. Het railmateriaal is van Tillig, smalspoor schaal HOm, met een profielhoogte van 2,06 mm. Het ballast is een mix van geelbruine kleuren in diverse korrelgroottes.

De rotsen hebben als ondergrond op maat gesneden schuim, dat onderling verlijmd is. Dit is bestreken met de verfkwast met een dun mengsel van gips, acrylverf en houtlijm. En nabewerkt met diverse spatels. De rotsen en het landschap zijn afgewerkt met verschillende soorten moderne materialen: strooigras, vlokken, blaadjes en zoden. Gebruik is gemaakt van een Grasmaster; hiermee is grasland en lage beplanting gemaakt. De bomen en struiken zijn deels speciaal voor deze baan gemaakt door Anita Decor en deels zelfbouw. De stammen van de bomen zijn met boomschorspasta opgedikt, waardoor ze ook stevig zijn.

De huizen en andere gebouwen zijn in zelfbouw ontstaan. Foto’s vormden een belangrijke basis. De onderdelen zijn vooraf getekend. Het binnen- en buitenwerk bestaat uit witte styreen platen. Acrylverf doet de rest. De ramen zijn kant en klaar uit diverse bouwpaketten van Faller, Jouef en MKD. De daken zijn gemaakt van kant en klare dakplaten van diverse fabrikanten. De afwerking en veroudering is met de “droge” verfkwast uitgevoerd.

De modules zijn voorzien van foto-achter­grondpla­ten. Het geheel wordt van bovenaf verlicht. Onzichtbaar achter de friezen zijn in totaal 8 LED spots gemonteerd met een kleurtemperatuur van 2700 graden Kelvin, elk 8 Watt (wat overeenkomt met vroeger 50 Watt halogeen). Achterin zijn 750 kleine LEDS gemonteerd om de achtergrondfoto te verlichten.

Van de baan is een nieuwe film beschikbaar.

Het rollend materieel

Op de baan rijden twee CFV-stoomlocomotieven. Dit zouden de Corpet-Louvet 040 T met no. 24 en de Pinguély 030 no.103 kunnen zijn. Sinds kort is een originele CFV autorail met aanhanger beschikbaar, een A80D met als aanhanger een D210. Deze autorails, made in France, werden op vele smalspoorwegen in Frankrijk ingezet. De personenrijtuigen zijn 2-assig of hebben draaistellen. De kleurstelling is erg divers met rood, blauw, geel, groen en bruin. De goederenwagons zijn 2- en 3-assig. De wit geverfde wagon wordt ingezet als conducteurswagen in personentreinen.  Helaas ontbreekt nog een originele CFV Mallet stoomlocomotief om deze op de baan in te zetten. De rijtuigen en goederenwagons op Lamastre stammen van Bemo, Tillig en Zeuke. Al het rollend materieel is voorzien van het CFV logo.

Een globale plattegrond van de baan is hieronder weergegeven.

___________________________________________________________________________

Colofon. Met dank aan de leden van MST de Maaslijn en aan Anton Oosterbaan, die de stationsgebouwen heeft gemaakt. Tekst en foto´s zijn van Hans Peters.