Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim – sfeer van Schwarzwald en Alsace

Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim op de grens van Frankrijk en Duitsland – sfeer van Zwarte Woud en Elzas

Ontwerp en bouw: leden MST de Maaslijn; bouwperiode 2018 tot nu.

De Frans – Duitse baan Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim wordt gebouwd om mee naar tentoonstellingen te gaan. Het beeld dat we nastreven is dat van een spoorlijn tegen een helling in een dal met een kloof over een rivier. Met een bijzonder gelegen station. En dat alles op de grens van Duitsland en Frankrijk met wisseling van Duitse en Franse lokomotieven.

Deze baan is, als enige, eigendom van MST de Maaslijn. Deze baan wordt door leden van MST de Maaslijn op tentoonstellingen gepresenteerd..

Korte kenschets

Gebouwd wordt naar voorbeelden uit het Zwarte Woud en de Elzas. In een landschap zoals dat nu bestaat, in modelspoortaal is dit de periode VI. Met inzet van originele treinsamenstellingen uit de periode van 1970 tot nu (periode IV t/m VI).

Naast de spoorlijn van Saarbrücken naar Metz  zijn onze voorbeelden te vinden langs de rivier Murg, rond het station van Forbach en in een bekend dorp in het Schwarzwald.

Ook vindt een ijzergieterij, die op het einde van zijn levensduur zit, een plek op de baan. Onderdeel van de baan is ook een museumspoorlijn, waarvan het sporenplan is afgeleid van dat van Volgelsheim, dat wordt gebruikt door de Chemin du Fer Touristique du Rhin . De achterwand is een deels begroeide rotswand, aangevuld met achtergrondfoto’s. De baan wordt van bovenaf verlicht.

gare de Volgelsheim – foto Patrick Kerber Wikipedia

De treinenloop wordt computergestuurd met koploper van PaHasoft. Uiteraard rijden de treinen dan digitaal. Aan de achterzijde van de baan komt het zevensporige schaduwstation.

Naast treinen zullen er digitale modelauto’s gaan rijden, waarvan sommige zijn uitgerust met verlichting en zwaailichten. Een echte highlight. Deze auto’s rijden computergestuurd volgens het systeem MCC/VPEV .

Bouw baan

Stand van zaken

De verwachting is dat deze baan in de loop van 2021 beschikbaar komt voor tentoonstellingen. Het landschappelijk gedeelte van de baan wordt veilig vervoerd in drie grote wagens op transportwielen. Deze zijn gereed. Het idee is om deze baan permanent in onze clubrtuimte op te stellen.

Een globale plattegrond van het landschappelijke gedeelte van de baan is beschikbaar. De lengte hiervan wordt 7 meter bij een diepte van 85 cm. Dit zijn zeven modules, die worden opgesteld op een speciaal hiervoor ontworpen los onderstel. Het schaduwstation met 7 sporen komt achter deze modules te staan, die met bochten aansluiting vinden met de baan aan de voorzijde. Opzij komen de bedieningslessenaars voor treinen en voor auto’s.

plattegrond internet

Rails en wissels zijn al gelegd. Voor het digitale autosysteem zijn magneetbanden, detectie en wissels aangebracht. Alle bedrading is aangesloten. Begin 2020 wordt de baan getest.

Met de scenery is al begonnen. Onderdeel daarvan is de exacte plaatsbepaling van de gebouwen, huizen en de bovenleiding. Daarna volgt de verdere landschappelijke detaillering met de aankleding van het spoor met railmeubilair etc. Alles wordt met leuke details uitgevoerd.

De scenery omvat in hoofdlijnen:

  • een Frans toeristisch dorp
  • meerdere bruggen over een kloof voor trein en auto
  • het grensstation (Frankrijk-Duitsland) met 4 sporen en twee perrons
  • een ijzergieterij
  • een (Franse) museumspoorlijn compleet met watertoren

Een eerste beeld van het stationsgebouw en de grote bruggen met kloof in de hoofdbaan

Om een fraaie presentatie van de baan op tentoonstellingen te bewerkstelligen, worden achtergrondplaten en LED-verlichtingsbalken aangebracht. Het geheel wordt met zwart doek afgerokt.

Colofon

Bouw en ontwerp van leden MST de Maaslijn. Tekst Hans Peters. Alle foto’s gelabeld free from copyright.