Ecluse 11

. .

Écluse 11 Frankrijk zoals het ooit was

ontwerp en bouw: Jan van Munster; bouwperiode 2019 – 2020.

Korte kenschets modelspoorbaan Écluse 11

Voor de komst van de spoorwegen doorkruisten kanalen het land waarbij, door grote hoogteverschillen, veel sluizen en tunnels nodig waren. Soms was er cascade van wel 10 sluizen achter elkaar nodig om een heuvelrug te bedwingen. In de 2e helft van de 20e eeuw zijn veel kanalen en sluizen in onbruik geraakt en deels vervallen. Op veel plaatsen liep later parallel aan het kanaal een spoorlijn, die het goederenvervoer overnam.

Bij de in aanbouw zijnde modelspoorbaan wordt de situatie van medio 1960 uitgebeeld in het noordoosten van Frankrijk; deze is een aantal van deze elementen bij elkaar gebracht. De sluis is nog in bedrijf, een kleine werf voert reparaties uit en aan de loswal meren dekschuiten af. Het landelijke station van Vieux-Jean kent alleen lokaal verkeer met autorails en soms wordt er een wagon gelost bij de goederenloods. Het nabijgelegen plaatsje kent nog weinig verkeer en straalt vooral rust uit.

het landelijke station Vieux-Jean in de avondschemering

De reeds bekend zijnde kenmerken van deze nieuwe baan zijn in de tabel samengevat.

TIP. ” Écluse 11 ” wordt in Frankrijk uitgesproken als: ” eekluuse ónze ”

Modelspoorbaan Écluse 11

De modelspoorbaan is 80×240 cm groot en bestaat uit 2 modules. De ene met als hoofdmotief het station Vieux-Jean. De andere met als hoofdmotief een oude sluis uit de Franse Vogezen. Doordat deze modules compleet met verlichting en achtergrond gebouwd zijn, is er voor een tentoonstelling een korte opbouwtijd van de baan.

op het station is een ABJ autorail gearriveerd; de familie ABJ´s werd gebouwd door Renault in de periode 1936/1949

Het gedeelte van de baan met de oude sluis is in de laatste bouwfase.

De sluis is een knap stukje modelbouwwerk. Deze is volledig werkend uitgevoerd, waarbij de sluisdeuren openen en sluiten. En een boot wordt geschut met zakkend of stijgend water. Met originele seinlichten. Schuthoogte circa 6 meter, op HO schaal circa 7 cm. In het kanaal varen schepen. De lokaalspoorlijn ligt langs het kanaal.

Fraaie sfeerfoto’s van  de sluis staan op de (Franstalige) site van Michel Hensen.  Evenals van een tunnel in een kanaal.  Dit is een in verval geraakt kanaal. Een vergelijkbaar kanaal is het Canal de Vosges (vroeger:Canal de L’Est Sud). Dit is nog bevaarbaar voor recreatieverkeer. Dit kanaal loopt van Toul naar Corre met 93 sluizen met Frecinet afmetingen.

tip: klik op de woorden in kleur voor meer informatie.

Bouwmaterialen

De gebruikte materialen zijn voornamelijk triplex en piepschuim om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Veel gebouwen en scenery zijn van Artitec© en MKD©. Voor de verdere aankleding is o.a. gebruik gemaakt van Woodlands© en andere natuurlijke materialen. De treinen rijden digitaal DCC en er wordt gebruik gemaakt van het besturingsprogramma Koploper©.

– meerdere foto’s en overige tekst volgen –

Colofon

Ontwerp en bouw baan Jan van Munster. Rest volgt.