station Gennep NBDS MBS uit vervlogen tijden

station NBDS MBS Gennep vervlogen tijden herleven

In de periode 2009 – 2013 is de historische modelspoorbaan station Gennep NBDS MBS te zien geweest op Euromodelbouw Genk, Rail Houten, Eurospoor Utrecht, Modelbouw Goes, Intermodellbau Dortmund en op Ontraxs in het spoorwegmuseum in Utrecht. Deze baan houdt de herinnnering levend aan de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, de NBDS en aan de Maas-buurtspoorweg, de MBS. Beide hadden in Gennep hun hoofdkantoor.

presentatie1presentatie van de baan op Intermodellbau in Dortmund

Deze historische modelspoorbaan station Gennep is regelmatig te zien in de bibliotheek in Gennep. Met deze baan wordt niet meer naar tentoonstellingen gegaan. Aan deze baan is destijds mede door leden van het huidige modelspoorteam de Maaslijn jarenlang gewerkt. De baan is interessant genoeg om hieraan op onze site aandacht te besteden.

m_IMGA0705acentraal punt op de baan is het station

Beschrijving van de baan

De gehele modelspoorbaan is volledig naar origineel voorbeeld gebouwd aan de hand van tekeningen en foto’s uit landelijke en regionale archieven, maar ook van particulieren.  Wat zoal opvalt is een schitterend stationsgebouw met een wir war van smalspoor- en normaalspoorrails met daaromheen de deels nu nog bestaande historische bebouwing.  Het belang van het station Gennep blijkt ook uit de twee onderhoudswerkplaatsen en de vele spoorwegloodsen op de baan.  Voor het onderhoud van treinen en trams is een rolbrug  en een draaischijf met vier railstaven te zien. Daardoor kan zowel het smalspoor als het normaalspoor hiervan gebruik maken.

m_draaischijf en rolbrugdraaischijf en rolbug  m_zicht vanuit rijtuigloodsblik vanuit de lokloods op de draaischijf

Het schitterende stationsgebouw lijkt een maatje te groot voor een stadje als Gennep, maar had als grensstation deze uitstraling nodig. En natuurlijk met alle grensfaciliteiten zoals een heuse visitatieruimte.

m_IMGA0722ahet stationsgebouw, wachtend op een trein

IMGA0714

Elk gebouw op de modelspoorbaan heeft zijn eigen geschiedenis. We noemen daarvan: station en hoofdkantoor NBDS, douaneloods, huis dokter Bremer, café de Mouter en moutfabriek Aurora. Ook ontbreken woonhuizen, rijtuigloodsen van MBS en NBDS, baanwachterhuis en kolenboeren niet. Een modelspoorbaan met werkende draaischijf en rolbrug. Met diverse laad- en losplaatsen, weegbrug, waterkraan en –toren. Diverse details laten zien hoe het leven in de jaren 30 van de vorige eeuw was in Gennep.

m_DSCN2447

IMGA0668amoutfabriek Aurora

m_IMGA0028 - Copyhoofdkantoor NBDS later ook voor MBS

IMGA0652a

IMGA0660atrams van de Maas-buurtspoorweg voor de loodsen

m_IMGA0842ahet verhaal van de kalkput

De plattegrond van de baan heeft, van boven gezien, de baan de vorm van een romp met twee vliegtuigvleugels. De baan is netto 14 meter lang en 3,65 meter breed.

Wat is er nog over van de MBS?

Uniek is dat er nog materieel van de MBS bestaat. Daar kun je dus nog steeds in zitten. Bij de Stichting voorheen RTM te Ouddorp is een motorrijtuig, de M67, herbouwd met onderdelen van de oorspronkelijke M68. Verder bestaat nog de geheel gemoderniseerde RTM-locomotief MD 1805, opgebouwd uit onderdelen van een MBS-locomotief met een moderne opbouw. Nog in restauratie is het RTM-rijtuig BPD 1631 dat werd gebouwd op basis van een MBS-stoomtramrijtuig. Daarnaast bestaan ook nog twee originele houten rijtuigen van de MBS, zij het in RTM-uitvoering. Mogelijk zijn er in Nederland of daarbuiten nog meer restanten te vinden.

tekst en foto’s Hans Peters