Flåmsbana Berekvam fjordlandschap in optima forma
Ontwerp en bouw: Hans Peters. Gebouwd in de periode 2014-2015.
De modelspoorbaan Flåmsbana Berekvam is volledig naar origineel voorbeeld gebouwd. De gebouwen en scenery zijn zelfbouw en aan de hand van tekeningen, foto’s en verkenningen ter plekke, in model nagebouwd. In de schaal 1:87 is het station Berekvam met omgeving te zien. Een echt stukje Noorwegen met typisch Noorse (spoorweg)gebouwen. Op de baan rijden de originele treinen van de Flåmsbana van nu en van vervlogen jaren, uiteraard in model. De baan, prive eigendom van Hans Peters, staat voorlopig in opslag. Op komende tentoonstellingen zal van de twee beschikbare Noorse banen de modelspoorbaan Nordlandsbanen te zien zijn.
Ter herrinnering aan Emmy. Deze baan bevat voor mij vele herinneringen aan mijn lieve vrouw Emmy, waarmee ik 55 jaar lang met veel plezier heb geleefd, te vroeg en onverwachts overleden op 13-5-2022. Zonder haar enthousiasme voor Noorwegen was deze baan, met zijn vele details, nooit gebouwd en niet te zien geweest op 20 locaties in binnen- en buitenland en in vrijwel alle Europese modelspoortijdschriften. Hans.
Korte kenschets van de modelspoorbaan
[This really looks and feels like Norway. Romsås Leiligheit Noorwegen april 2015]
[ Har sett den kjempe fin!. Styrkar Braathen Noorwegen april 2015]
Modelspoorbaan
Van de Flåmsbana is het station Berekvam met omgeving in model nagebouwd in de schaal 1 :87. De situatie is rond het jaar 2000. De modulaire samenstelling vergemakkelijkt het transport in een bestelbusje. De lengte van het gedetailleerde gedeelte van de baan is 360cm bij een hoogteverschil van 90cm. De baan is 100cm diep, waardoor het Noorse landschap goed tot zijn recht komt. Het benodigde oppervlak is 8.00 x 4.50 meter, zonder de TV-hoek. Deze vraagt een extra lengte van 2.00 meter. Het totaal komt dan uit op 10.00 x 4.50 meter. Het 7-sporige opstelstation aan de achterkant van de baan zorgt voor een gevarieerde treinenloop.
Op de baan worden treinstellen en getrokken treinen ingezet, die daadwerkelijk op deze lijn rijden of gereden hebben. Waaronder de historische treinstellen van de types Bm 65, Bm 67 en Bm 91. Bijzonder is de Bm64, die oorspronkelijk gebouwd was voor de Hardangerspoorlijn. Aan het blauwe Zweedse treinstel van de Storstockholms Lokaltrafik (SL) serie X10 wordt gewerkt. Ook worden de iets modernere treinstellen van het type Bm 69 in een helderrode of bruine kleurstelling ingezet. De Bm 69 is nu nog steeds op het spoorwegnet van de NSB te zien zijn. Echter nu rood met grijs. Voor de getrokken treinen staan de types El 9 en El 11. De huidige sandwichtreinen hebben zowel vooraan als achteraan een lok. Tot 2015 van de serie El 17 en nu van de serie El 18. Ook zag men hier de bekende Nohab dieselloks in de NSB-uitvoering, vele typen personenrijtuigen (waaronder met houten opbouw), goederenwagons en onderhoudsmaterieel. De Robel onderhoudstrein is een bekende verschijning op de Flåmsbana; deze trein ziet men ook overal elders in Noorwegen. De modeltreinen rijden digitaal en computergestuurd.
De bovenleidingsmasten hebben op de antiklim voorziening, die typisch is voor de Flåmsbana. Ter hoogte van het station staan zowel enkelvoudige masten als centrale masten tussen de beide sporen voor.
Paarden en schapen werden vervoerd in speciale wagons, die ook in Berekvam werden in- en uitgeladen.
Schapentrein Foto: FWL
Ontmoeting van de groene El 9 Flåmsbana lokomotief met de grijze EL 10; dit was in werkelijkheid alleen maar in de zomer van 2014 te zien. In dat jaar werden de groene loks buiten dienst gesteld. Nu ziet men nog uitsluitend de grijze loks.
Bm69 in rode en roodbruine uitvoering – eind jaren 90 Foto: EdH (Ed Hendrickx)
let op de groene seinvlag Foto: EdH
Robel onderhoudstrein Foto: EdH
Het sporenplan bevat aan de voorzijde de stationssporen. Zowel de op- en neergaande treinen komen aan op het station. Na een korte wachttijd vertrekken beide weer. Slechts aan de zijde van het stationsgebouw is een (kort) perron. In – en uitstappen kan daardoor alleen in de neergaande trein. Zoals in het eerste land met spoorwegen, Engeland, wordt ook hier links gereden.
baanwachterswoning in standaard bouwwijze van de NSB
El 11 met autotrein – jaren 80
De achtergrond bestaat uit rotsen en een begroeiing van loofbomen en struiken, zoals die hier in het Flåmsdalen nog groeien. Deze begroeiing gaat over in de achtergrondfoto. Deze achtergrondfoto is ter plekke gemaakt.
El 9 met gemengde goederen-personentrein – roodbruin jaren 70-80
De verdere detaillering bestaat onder andere uit een waterval, een houten brug, werkende seinvlaggen, velden met lupine (de meest voorkomende wilde bloemen in Noorwegen) en andere bloemen. Schapen en fjordpaarden ontbreken niet. Elanden kom je in heel Noorwegen tegen, dus ook hier. En uiteraard ook het station en de aanwezige bebouwing zoals een twee-onder-1-kap baanwachterswoning (volgens de standaard bouwwijze van de NSB) en een boerderij met schuren en stallen. Allemaal naar origineel voorbeeld in het Flåmsdalen. Let ook op de origineel Noorse verkeersborden en kentekens op de auto’s. En op de houthakker die een boom inklimt.
El 9 roodbruin
De basis voor de modules vormt populierentriplex en roofmate, zodat het gewicht beperkt blijft. Het railmateriaal is van Lima/Rivarossi code 83 met een profielhoogte van 2,1 mm. Deze rails is overigens al jaren niet meer in de handel, maar was bij de bouwer nog volop voorhanden.
Het opstelstation is 7-sporig, ook modulair gebouwd. Het railmateriaal hierop is van Roco. De opstellengte voor de treinen is tenminste 3 meter. De grootste treinlengte is overigens circa 2.00 meter.
stukje van het opstelstation aan de achterzijde van de baan
Colofon
Deze baan kwam tot stand dankzij de bijdragen in de bouw van de teamleden van ModelSpoorTeam de Maaslijn. Met dank aan Eddy van Anita Decor, Jeco AB, Ed Hendrickx, Franz Wiebelt, Romsås Leiligheit, Styrkar Braathen en Mike van Raaij. Speciale dank aan de mensen van het spoorwegmuseum in Flåm voor hun verhalen.
copyright Hans Peters
Zie ook you tube hans peters railroad movies voor meer beelden van de spoorwegen in Noorwegen