THIERS (een Franse modelspoorbaan)

THIERS (een Franse modelspoorbaan)

ontwerp en bouw Jan van Munster ModelSpoorTeam de Maaslijn

Het voorbeeld

Thiers is een Franse stad ten westen van Lyon, is o.a. bekend door de goede kwaliteit messen die er gemaakt worden, en ligt aan de spoorlijn St.Etienne – Clermont-Ferrand. Dit is een, niet geëlektrificeerde, enkelsporige lijn en er wordt dus uitsluitend met diesel materieel gereden, hoewel er soms er een museum stoomlok voorbijkomt. Aan de omvang van het station van Thiers is te zien dat het vroeger een belangrijke goederenfunctie had, maar nu komen er alleen nog wat regionale personentreinen langs.

   

Het model 1:87

Ik heb dit station als voorbeeld gekozen voor mijn spoorbaan omdat het een eenvoudig sporenplan zonder bovenleiding heeft. De baan heeft twee verdiepingen met bovenop het station en daaronder een schaduw station met 12 opstelsporen. Tussen de 2 verdiepingen zit een enkelsporige spiraal.

De afmetingen zijn 1.30/0,90 x 3,70 meter bij een hoogte van 1,20. De onderbouw bestaat uit IKEA staanders met daarop 9 mm multiplex.

Er wordt gereden met DCC, 2 rail met als centrale een Twincenter. De rails is op een isolerende strook gelegd om het geluid te dempen. Wissels worden aangedreven met servo’s. De gebruikte elektronica, zoals wisseldecoders, terugmelders, keerlusmodules en seindecoders, is van verschillende firma’s

Het station en andere gebouwen zijn gemaakt van styreen en gekochte dakplaten. Ook is er gebruik gemaakt van kits van o.a.  Artitec® en MKD ®. Bomen zijn gemaakt vlgs de ijzerdraad methode met loof van Woodlands® Voor de verdere groenvoorziening is ook veel gebruikt van deze firma.

Er wordt automatisch gereden m.b.v een oude PC waarop tot volle tevredenheid het programma Koploper® draait.

Voor vragen kunt U mailen via Contact email.

Of via: mst@demaaslijn.com.

Jan van Munster