TREINBAAN (een modelspoorbaan rond 1975)

Treinbaan

ontwerp en bouw Hans O ModelSpoorTeam de Maaslijn

Als lid van het ModelSpoorTeam de Maaslijn schijf ik dit artikel om de lezer een indruk te geven hoe leuk het is om een eigen treinbaan te bouwen en te beheren.

Negen jaar geleden zijn mijn vrouw en ik verhuisd naar een nieuwbouwwoning. Bij de bouw is al rekening gehouden met onze hobby’s. Mijn vrouw heeft als hobby glas en schilderen. En ik de modeltreinen. Voor de treinen is een kamer beschikbaar van acht bij drie meter. Deze ruimte biedt veel mogelijkheden.

De uitgangspunten voor de bouw

Ik wilde een echte rijbaan in HO en DCC gelijkstroom met lange trajecten, veel personentreinen en twee stations. Om dit te realiseren zijn hoogteverschillen noodzakelijk. Alle trajecten zijn dubbelspoor en voorzien van het Duitse seinstelsel. Voor de automatisering gebruik ik het wel bekende programma KOPLOPER. Het rollend materiaal en de aankleding van het geheel is in het tijdperk rond 1975.  Zo ongeveer het einde van het stoomtijdperk.

De aansturing van het geheel gaat met het Fleischmann Twincenter. Het is een vrij oud systeem maar het werkt nog voortreffelijk. De wissels worden aangestuurd met de OC32 van Leon van Perlo en de bezetmelders van Floodland. Om het geheel ook een dag/nacht idee te geven heb ik met lichtslangen en spots de overgang van dag naar nacht op een mooie manier gerealiseerd. Het is gemaakt naar een idee van Hans Nauers. Zie hiervoor op  www.1op87.nl.

Wat cijfers van de baan

Afmetingen 175 x 600 cm
Raillengte 125 meter
Wissels 43
Bezetmelders 8 x 16 = 128
OC 32 7 x 32 =  224 poorten
Seinen 19 diverse Duitse lichtseinen
Voeding rijspanning 18 volt wisselspanning 6 Amp
Voeding OC 32 5 Volt 6 Amp
Verlichting straten en huizen 5Volt  6Amp

Het hoogteverschil tussen het schaduwstation en de Bietschtallbrucke is 63 cm. Dat betekent een forse stijging, die gerealiseerd wordt door twee spiralen, die elk dubbelspoor hebben.

De bezetmelders en de OC 32 zijn samen met de voedingen in een 19 inch kast gemonteerd. Ook de totale bekabeling van de baan is centraal afgemonteerd op LSA-aansluitstroken in de kast. Dit alles is gedocumenteerd in een Excel-sheet, zodat ik weet hoe alles is aangesloten. Voor de besturing maak ik gebruik van een PC met twee schermen. Een aantal foto’s geven een indruk van het geheel. Er volgen er nog meer.

 

 

 

 

 

Heb je vragen stuur dan een mail naar onze vereniging via ons contactformulier, te vinden onder “contact email” op deze site. Of via ons algemene mailadres: mst@demaaslijn.com. Ik zal er voor zorgen dat uw vragen worden beantwoord.

Groeten, Hans O, februari 2017