Modelspoor, ook uw hobby

Modelspoor, ook uw hobby

Wij zijn een klein team. Wij bouwen aan modelspoorbanen, op de club of thuis. Misschien bent u al wel die enthousiaste modelspoorbouwer. Of lijkt U het wel wat om het een en ander te leren over deze hobby. En te komen meedoen. Denkt u dat U past in ons team met enthousiaste, soms eigenzinnige, maar vooral op modelspoor gerichte hobbygenoten? Word dan lid bij ons. 

Wij hebben een goede naam in de modelspoorhobbywereld in binnen – en buitenland. Daarom is MST de Maaslijn een graag geziene gast op toonaangevende en gezellige tentoonstellingen in binnen- en buitenland. U kunt meemaken hoe het is om met mooi gedetailleerde banen naar toonaangevende en gezellige tentoonstellingen te gaan. En hoe het gaat bij het transport, de op- en afbouw en de dagelijkse presentatie tijdens een tentoonstelling. Een verbreding van uw sociale leven krijgt U er gratis bij.

Regelmatig gaan meerdere teamleden op excursie naar allerlei spoorevenementen en bezoeken beurzen en tentoonstellingen.  Uiteraard kunt U daarbij aansluiten.

Kom gerust met ons praten in ons clubgebouw en/of maak een afspraak door ons een email te sturen naar: mst@demaaslijn.com.  U kunt zich ook melden via ons contactformulier. Of spreek ons aan op een tentoonstelling; zie hiervoor onze agenda Of bel onze voorzitter 024-3446096.

Modelspoor: een interessante en ongekend boeiende hobby. Een hobby met ongekend veel kanten en technieken: (zelf)bouw modeltreinen en scenery,  werken met digitaal gestuurde modeltreinen, computertechniek en -programmering, fotografie en filmen, houtbewerking, metaalbouw en elektrotechniek. En snuffelen in historische archieven of gewoon buiten op zoek gaan naar spoorse motieven om deze op schaal na te bouwen. Of zoeken op beurzen naar die laatste nog ontbrekende locomotief, personenrijtuig of goederenwagon. Oude en nieuwe ambachten komen samen in deze hobby. In ons team zijn al deze facetten vertegenwoordigt. Daar komt nog eens bij dat de  huidige mogelijkheden in de modelspoorhobby, door technieken als laseren en computergestuurd frezen, bijna onbeperkt zijn geworden. Ook het beschikbare scenery-materiaal is veel uitgebreider en levensechter geworden dan 10 jaar geleden.  De ontwikkeling van de modelspoorhobby heeft zeker niet stilgestaan. Zonder meer kunnen we zeggen dat deze hobby up-to-date is. Wat niemand belet om terug te gaan in de tijd en een nostalgische baan te bouwen met materiaal en spullen van vroeger, zoals bijvoorbeeld met Trix-treinen en Faller-huisjes.

Een eigen clubhuis en een eigen werkplaats. Slechts weinig verenigingen heeben dit. Voor het bouwen is ons clubgebouw én onze werkplaats beschikbaar. Twee aparte locaties op hetzelfde terrein. Wij bouwen momenteel aan verschillende nieuwe banen en beschikken over vijf tentoonstellingsbanen. Deze zijn verschillend qua grootte en thema. Alle banen hebben een (foto)achtergrond en verlichting boven de baan. De treinenloop is digitaal en wordt gestuurd met een computerprogramma.

ons clubhuis kunt U vanaf de weg Ovenberg in Milsbeek niet over het hoofd zien; het valt goed op.

De meeste teamleden hebben ook thuis een modelspoorbaan, vaak van vroeger uit. Maar we houden ons uiteraard ook bezig met allerlei andere zaken die met spoor en trein te maken hebben. Een gezamenlijk bezoek aan een museumspoorlijn, waar vaak nog stoom te vinden is, hoort erbij. En bij dit alles houden we op diverse manieren onze kennis op modelspoorgebied op peil.

Niet alleen maar praten over en bezig zijn met onze hobby, maar ook om anderen kennis te laten maken met onze hobby. Wij doen dat door mooie modelspoorbanen te bouwen, die regelmatig  te zien zijn op leuke, gezellige grotere en kleinere tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Onze kernactiviteit is dan ook het bouwen van  (modulaire) modelspoorbanen. Wij gaan 4 – 6 keer per jaar meerdere dagen met onze tentoonstellingsbanen, die gebouwd zijn door 1 of meerdere teamleden, naar een tentoonstelling in Nederland of ons omringende landen. Wij bouwen momenteel aan de modulaire clubbaan Vogelsheim naar Frans- Duits voorbeeld waar U aan kunt meewerken.

 

De kloof met de zogeheten Vogelsbruggen in aanbouw