Nieuws / Neues

NIEUWSARCHIEF

3 oktober 2019

Eind oktober gaan we naar Rotterdam voor een rit met een historische tram en bezoek aan Miniworld.

We zijn begonnen met de voorbereidingen voor onze reis met twee modelspoorbanen naar het spoorwegmuseum in Hamar Noorwegen. Onze Noorse baan Flåmsbana Berekvam  Meegaat ook Loek Bronkhorst met zijn baan Rummelaarseweg. Dit alles op uitnodiging van het Noorse spoorwegmuseum.

In Maarsbergen, in de Nederlandse provincie Utrecht, lopen de snelweg A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem redelijk parallel. Op de smalle strook land ertussen was een karakteristiek voogdijhuis met de naam Blokpost 13. Tot 2017, geklemd tussen de rusteloze snelweg en drukke spoorlijn, moet het voor de voogden en de latere bewoners niet leuk zijn geweest om op die plaats te wonen. Toegang tot de tuin en het tussengebied was alleen mogelijk vanaf de Rumelaarseweg via een onbewaakte overweg. De modelspoorbaan,op schaal N, 1:160, toont deze situatie.

De Flåmsbana is de bekendste toeristische spoorlijn van Noorwegen met jaarlijks meer dan 1 miljoen reizigers. De baan Flåmsbana Berekvam is volledig naar origineel voorbeeld gebouwd. In de schaal 1:87 is het station Berekvam met omgeving te zien. Een echt stukje Noorwegen met typisch Noorse (spoorweg)gebouwen. Op de baan rijden de originele treinen van de Flåmsbana van nu, maar ook van vervlogen jaren.

1 oktober 2019

In het weekend van vrijdag 20 tot zondag 22 september was onze Noorse baan Flåmsbana Berekvam te zien tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Interessengemeinschaft Skandinavische Eisenbahnen (IGSE) in Dormagen Nievenheim. Nievenheim ligt tussen Dusseldorf en Keulen. Een uurtje rijden dus. De tentoonstelling was in het Gasthof Robens Hindenburgstraße 28, Dormagen Nievenheim. In de grote zaal stonden diverse banen en was er een ruilbeurs. Ook de firma NMJ was aanwezig met uiteraard veel Skandinavische modellen.

30 mei 2019

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei was de Noorse baan Flåmsbana Berekvam te zien in Venlo-Blerick tijdens Venlo Rail & Road Event 2019. Het publiek toonde veel interesse, was er in grote getale en enthousiast over onze presentatie. Een dankwoord aan de organisatie, die er voor heeft gezorgd dat alles zonder wanklanlk verliep. Nu breekt de vakantiepauze aan wat betreft de tentoonstellingen. Aan wie al dan niet op reis/vakantie gaat, wensen wij een goede zomer toe.

Onze Noorse baan heeft mogelijk inspiratie gegeven om dat land te bezoeken. Hier een link naar de Flåmsbana. En de wikipedia pagina.

Eind augustus 2019 zorgen we weer voor belangrijk nieuws op deze pagina.

8 april 2019

Regelmatig gaan we met 1 van onze banen naar een tentoonstelling. Zie hiervoor onze agenda (klik hier), die maandelijks wordt bijgewerkt.

In de afgelopen week hebben diverse teamleden de tentoonstelling Intermodellbau Dortmund bezocht. Daar zijn nieuwe afspraken voor tentoonstellingen gemaakt, onder andere voor IGSE in Nievenheim Dormagen dit najaar.

26 maart 2019

Op 2 en 3 maart waren we met onze baan Neuburg Waldhofen an der Jagst op Modellbau Schleswig-Holstein in Neumünster, Duitsland. Deze baan is de afgelopen jaren volledig opnieuw opgebouwd en vergroot. Met veel publieke belangstelling. Met een positief gevoel zijn ‘s-maandags weer naar huis gereden, ruim 600km.

24 februari 2019

RAIL in Houten, waar de Noorse baan Flåmsbana Berekvam te zien was, is een groot succes geworden. Vele toeschouwers zagen deze baan voor het eerst. Met vele enthousiaste reacties.

17 februari 2019

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 februari kunt U onze fraaie Noorse baan Flåmsbana Berekvam zien op RAIL in Houten. Speciaal uit Noorwegen komt per KLM overgevolgen onze Noorse modelspoorder Styrkar. Hij weet uiteraard alles over het Noorse spoor en kan Uw vraag in het engels beantwoorden.

 

2019

december 2018

Decembermaand feestmaand. Ook voor ons team. We zijn nu 5 jaar actief. Wat zich vertaald in bijvoorbeeld 25x met een mooi gedetailleerde modelspoorbaan naar een tentoonstelling, maar ook …………. Foto-artikelen van onze banen zijn in de afgelopen 5 jaar verschenen in toonaangevende Nederlandse, Belgische, Franse, Duitse, Engelse en Noorse tijdschriften, waaronder Continental Modeller (GB), Modelspoormagazine (B), Railmagazine (NL), Eisenbahn Magazin (D), Miniaturbahnen (D) en Le Train (F).

Wij vieren dit op bescheiden wijze.

21 november 2018

In het komende weekend van 24 en 25 november presenteren wij onze Noorse baan Flåmsbana Berekvam op de modelspoor tentoonstelling van SGZ in Roermond. Deze driejaarlijkse tentoonstelling is in het Citaverde college, Jagerstraat 6, Roermond. 

De baan is volledig naar origineel voorbeeld gebouwd. In de schaal 1:87 is het station Berekvam met omgeving te zien. Een echt stukje Noorwegen met typisch Noorse (spoorweg)gebouwen. Op de baan rijden de originele treinen van de Flåmsbana van nu, maar ook van vervlogen jaren. De Flåmsbana is de bekendste toeristische spoorlijn van Noorwegen met jaarlijks meer dan 1 miljoen reizigers.

Iedere spoorwegliefhebber die voor het eerst in Noorwegen kwam, maakte een rit met deze trein. De reacties bij deze baan zijn daarom vaak die van herkenning, gevolgd door een gesprek over Noorse belevenissen. Op een TV scherm naast de baan kunt U genieten van meerdere films over de Flåmsbana, een rit van station Flåm onder in het fjord naar de hoogvlakte station Myrdal door een schitterend landschap.

.

3 november 2018

NEW 2018. Siegfried Unger did make a real nice film from the Norwegian layout Flåmsbana Berekvam with real sound from the trains entering and leaving Berekvam. A must to see and hear.

15 oktober 2018

We zijn volop bezig om onze banen Flåmsbana Berekvam en Colombier-le-Vieux inclusief Lamastre gereed te maken voor de komende tentoonstellingen in Kalkar (Modellbau West) op 20 en 21 oktober en in Kaarst (bij IGM) een week later op 27 en 28 oktober.

Flåmsbana Berekvam – een mooi stukje Noorwegen

DSCN7815

Colombier-le-Vieux – een baan zoals deze recent te zien was op Ontraxs in Utrecht

.

Lamastre – voor het eerst te zien als volledig nieuw herbouwde baan

15 augustus 2018

De hete zomer zit er bijna op. We werken gestaag door aan onze clubbaan Vogelsheim en gaan tussendoor in komend najaar naar meerdere tentoonstellingen; zie onder agenda.

4 juni 2018

Onze grote Franse baan is in de afgelopen jaren opnieuw vormgegeven en uitgebreid. Daar is flink aan gewerkt. Daar hoort dan ook een nieuwe naam bij: SVF Souvenirs de Vacances Francais.

Wijn en lavendel mogen eigenlijk niet ontbreken op een Franse baan. Daarom is een nieuwe module met die thema’s toegevoegd aan de baan. De baan heeft nu 3 hoofdthema’s: 1. Chemin de Fer du Vivarais, 2. Ligne de Tende en 3. Cave de Charbrier et distellerie de Bleu Provence Nyons. Samen de nieuwe achtergrondfoto’s vormen deze 1 geheel. Het hoofdspoor heeft over de volle lengte bovenleiding volgens het Franse voorbeeld gekregen. Het treinverkeer wordt geregeld met origineel Franse seinbeelden. De nieuwe computerbesturing zorgt in combinatie met twee schaduwstations voor afwisselend treinverkeer. Eentje in de vorm van een grote spiraal, waarin de treinen zowel naar boven en als naar beneden rijden. De nieuwe opzet zorgt voor veel interactie met het publiek. Voor wie meer wie weten over de voorbeelden van deze baan, verwijzen wij U graag naar (click en enter) Chemin de Fer du Vivarais en naar Ligne de Tende.

een gedeelte van het thema Chemin de Fer du Vivarais met het station van Tournon – foto ©FT

Deze baan is niet alleen maar nieuw vormgegeven, maar ook voorzien van de nieuwste techniek. Met (LED)-verlichting achter een fries met de sterkte van de zuid-Franse zon. Er rijden Franse, maar ook Italiaanse, treinen in grote diversiteit. Met aansprekende namen als “ Le Mistral”, “Rouget de l‘Isle”, “Le Ventadour” en “La Puerte del Sol”. Eloks rijden met de pantografen omhoog.

een gedeelte van het thema Ligne des Merveilles met de brug de Pont de Caï – foto ©FT

Op het smalspoorgedeelte rijden originele railbussen van de bekende museumspoorlijn CFV (Chemin de Fer du Vivarias). Zoals het voorbeeld meterspoor in de schaal HOm. De baan brengt U in zonnige sferen in zuid Frankrijk in de zomermaanden van de negentiger jaren. Onbekende stukken Frankrijk komen tot leven. Een modelspoorbaan met normaal- en smalspoor en een heel bijzondere brug in het grensgebied met Italie.

een gedeelte van het nieuwe toegevoegde thema over wijn en lavendel – foto ©FT

Naast de baan plaatsen wij een video-presentatie en ligt informatie over de SNCF en de CFV. Uw vragen beantwoorden wij graag. Wij zien U graag op een volgende tentoonstelling in binnen- of buitenland.

27 februari 2018

Onze presentatie op RAIL in Houten met de Franse baan La France du Soleil is met veel enthousiasme en waardering ontvangen. Gedurende de drie dagen was er steeds geinteresseerd publiek voor onze baan te zien, zelfs tegen het einde van de dag. Een paar nieuwe foto’s.

beide foto’s ©FT

20 februari 2018

Op RAIL in Houten is van vrijdag 23 t/m zondag 25 februari onze vernieuwde modelspoorbaan LA FRANCE DU SOLEIL te zien. In de afgelopen weken hebben wij de laatste hand gelegd aan deze vernieuwingen. Deze baan brengt U in zonnige sferen in zuid Frankrijk. Een echte uitnodiging om daar naar toe te gaan en een reis per trein te maken. Op de baan rijden Franse treinen in grote diversiteit. Zaterdag wordt TEE dag; er zullen TEE treinen te zien zijn, die op het Franse spoorwegnet hebben gereden.

De baan kent twee hoofdthema´s. De Ligne de Tende en de Chemin de Fer du Vivarais. Voor velen zijn dit onontdekte stukken Frankrijk.

Deze fraai vormgegeven baan heeft moderne LED-verlichting achter een fries, met de sterkte van de zuid-Franse zon. De achtergrondfoto’s versterken de thema’s op de baan. Het hoofdspoor heeft over de volle lengte bovenleiding volgens het Franse voorbeeld. De computerbesturing zorgt in combinatie met twee schaduwstations voor afwisselend treinverkeer. Eentje in de vorm van een grote keerspiraal, waarin de treinen zowel naar boven en als naar beneden rijden. Deze opzet zorgt voor veel interactie met het publiek. Naast de baan staat een video-presentatie en ligt informatie over de SNCF en CFV.

5 januari 2018

Onze nieuwe Noorse baan FLÅMSBANA BEREKVAM was op 13 en 14 januari a.s. te zien op de modelspoordagen in Rijswijk, dagelijks van 10 – 17 uur. Op deze baan slingeren de Noorse modeltreinen door het spectaculaire landschap van het Flåmsdalen in het fjordengebied van Noorwegen. Wij bedanken de organisatie voor de soepele gang van zaken en de leuk opgezette tentoonstelling. Het publiek en wij als deelnemers zijn enthousiast teruggegaan.

DSCN7815fijne feestdagen

6 december 2017

Onze nieuw vormgegeven Franse baan LA FRANCE DU SOLEIL was op 2 en 3 december te zien op de 22. Internationalen Gangelter Modellbautage.

Deze baan bracht het publiek in zonnige sferen in zuid Frankrijk in de zomermaanden. Een echte uitnodiging om naar zuid Frankrijk toe te gaan en een reis per trein met de SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) te maken. Wij bedanken de Modelleisenbahn Freunde uit Gangelt voor hun enthousiasme en perfecte organisatie.

20 november 2017

Afgelopen weekend, 18 en 19 november, vond in Helmond de driejaarlijkse modeltreintentoonstelling plaats. De drie verenigingen die dit organiseren hebben voor veel Brabantse gezelligheid en voor mooie banen gezorgd. Wij stonden daar met onze baan Flåmsbana Berekvam. Hierop was eenmalig en exclusief voor deze 2 dagen de Noorse televisiestrein, de NRK Sommertoget, in model te zien. Vanuit deze trein, die in 8 weken tijd van Noord naar Zuid Noorwegen rijdt, is deze zomer elke middag en avond een uitzending verzorgd. Daarbij is ook de route via de Flåmsbana gereden. De film met deze route staat nog op de site van de Noorse TV: Sommertoget Finse Flåm.

Voor wie deze trein NRK Sommertoget op onze baan jammer genoeg heeft gemist: we hebben hem op de foto gezet.

6 november 2017

Eurospoor in de jaarbeurs van Utrecht was gezellig druk. Voor onze baan Neuburg Waldhofen an der Jagst stond het vaak rijen dik. Meer informatie over en nieuwe foto’s van deze baan vindt U op deze site op de pagina Duitse banen >> Neuburg Waldhofen an der Jagst.

Er waren vele vragen aan onze teamleden. De meeste vragen konden we tot tevredenheid beantwoorden. Het thema en de veel details spraken het publiek aan. Met 7 treinen op de baan konden we voor continu treinverkeer aan de voorzijde van de baan zorgen.

Op het lokdepot is een groot deel van de dag gerangeerd met normaalspoor en smalspoorlokomotieven. Een stoomlok op de  draaiende draaisschijf trok steeds weer de aandacht.

Ook rond de opstelspiraal was heel veel belangstelling.

28 oktober 2017

Onze nieuw opgezette baan Neuburg Waldhofen an der Jagst heeft première in de jaarbeurs van Utrecht op Eurospoor van 3 t/m 5 november a.s.

We staan in hal 3 op plek 3A041. Na binnenkomst gaat u direct rechtsaf de eerste gang in, waar U onze baan naast de prijzentafel en snoeptent ziet staan. Onze baan Neuburg Waldhofen an der Jagst brengt U terug naar de 60-er en 70-er jaren in Duitsland en laat oude tijden herleven, toen er nog stoomtreinen in normale dienst reden, toen huizen gestookt werden met kolen en er TV antennes op het dak stonden en toen auto’s nog herkenbaar waren door hun vorm, zoals de Borgward Isabella, Citroen DS, Fiat 500, Ford Taunus, Opel Blitz, NSU Prinz, Auto Union, VW bus en kever, Mercedes 190, Renault 4 en 8.

Een baan waar vakwerkhuizen domineren. Met veel tijdeigen details, zoals Duitse (dwerg)seinen, kabelgoten langs de rails, hm-palen, grenstekens bij wissels, hand- en electromechanische wisselstellers, brandkranen, lantaarnpalen en vuilnisbakken uit die tijd, een kerkhof, een trouwpartij bij de kerk, een varend bootje (kan worden aan- of uitgezet), draaiende kolen- en waterkraan en een stationsklok.

Deze baan is in 2 fasen vernieuwd en uitgebreid. Hij bestaat nu uit vier nieuw gebouwde modules en drie modules waarvan het aanwezig sporenplan (met draaischijf en lokloods) zijn hergebruikt. Daaruit is over een lengte van 7,50 meter een fraai gedetailleerde baan ontstaan met een station, een lokdepot, een stadje, een recreatiemeertje en een museumspoorbedrijf. Met foto-achtergrond, LED verlichting, afgerokt met zwart doek en waarover de treinen digitaal en computergestuurd rijden. En met een interessante keerspiraal, tevens schaduwstation, aan de voorzijde.

Spoortechnisch is dit een interessante tijd. Het reizen in 3e klas vervalt. Er komen internationale expresstreinen, luxe TEE-treinen en vakantietreinen. Maar er rijden ook nog veel regionale personentreinen. Goederentreinen bestonden nog uit een samenraapsel van twee-assige wagens, hoofdzakelijk bruin van kleur. In de latere jaren van deze periode wordt de computernummering ingevoerd en het seinstelsel gemoderniseerd: armseinen worden lichtseinen. Nieuwe kleurstelling voor rijtuigen wordt ingevoerd: groen wordt bij de DB rood/beige en oceaanblauw/beige bij de DB en bij De DR groen/beige. Steeds meer stoomlocomotieven worden vervangen door elektrische- en diesellocomotieven.

16 oktober 2017

Met 6 teamleden en twee banen, COLOMBIER-LE-VIEUX en BEREKVAM, zijn we afgelopen weekend, 14 en 15 oktober, op de grootste modeltreinententoonstelling van Frankrijk geweest. In Sedan georganiseerd door de club RAMMA.  Onze banen vonden hun plek tegenover de stand van de Franse NMF en oogsten veel waardering. Wij hebben daar met veel plezier gestaan en vonden het de verre reis meer dan waard. De organisatie verdient een pluim van ons om zulk een groot evenement goed te organiseren. Naast ons was er een stand met belegd Frans stokbrood en kon men de lunch nuttigen. Ook daaraan was dus gedacht. Het was behoorlijk druk, ondanks het uitzonderlijk mooie weer.

Op zaterdagavond was er met naar schatting 200 deelnemers een gala-diner in het kasteel van Sedan, met naar wij denken typisch Frans eten. Het kasteel is 6 eeuwen geleden gebouwd als fort en meet maar liefst 35 000 m². We zijn er ook omheen gelopen. Het ziet er indrukwekkend uit.

             bron foto kasteel: toeristenbureau Champagne Ardennnes

18 september 2017

Afgelopen zaterdag, 16 september, waren we aanwezig bij de 2-jaarlijkse bijeenkomst van de Interessengemeinschaft Skandinavische Eisenbahnen (IGSE). In een grote zaal waren diverse banen opgesteld en was er een ruilbeurs. Ook de firma NMJ was aanwezig met uiteraard veel Skandinavische modellen. Van ons was een videopresentatie van de Noorse baan Berekvam te zien, met informatie over de Flåmsbaan. Voor het inwendige is door de IGSE goed gezorgd. Tussen de middag in het erbij gelegen hotel restaurant heerlijke soep gegeten en later die middag koffie met gebak.

een sneeuwbaan in spoor N

het station van Kiruna zoals het enkele jaren geleden er nog was; nu is er elders een nieuw station, omdat de stad wordt verplaatst vanwege de winning van ijzererts.

4 september 2017

Onze site heeft een nieuwe pagina met foto’s en een beschrijving van de Franse modelspoorbaan met het station van Thiers als uitgangspunt, een thuisbaan van een van onze teamleden. Thiers ligt ten westen van Lyon en is o.a. bekend door de goede kwaliteit messen die er gemaakt worden. Het station ligt aan een niet geëlektrificeerde enkelsporige lijn van St. Etienne naar Clermont-Ferrand.

16 juni 2017

Een beeld uit onze werkplaats, waar we hard aan het werk zijn aan onze nieuwe baan “Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim”. Het beeld wat uiteindelijk ontstaat, is dat van een spoorlijn tegen een helling in een dal met een kloof over een rivier. Met een bijzonder gelegen station. En dat alles op de grens van Duitsland en Frankrijk met Duitse en Franse locomotieven en treinstellen. Gebouwd wordt naar voorbeelden uit het Zwarte Woud en de Elzas. Gereden gaat worden met digitaal gestuurde treinen en eveneens digitaal gestuurde auto’s, periode IV-VI.

10 mei 2017

Modelspoorteam de Maaslijn heeft er een sponsor bij. Wij hebben “MCC-Model Car Parts” uit Tilburg bereid gevonden ons Modelspoorteam te sponseren, waarvoor onze dank.Op onze clubbaan “Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim” is naast een uitgebreid sporenplan ook een 10 meter lang wegennet gepland. Op deze tweebaansweg , met bushaltes, parkeerhavens en inhaalstukken, worden de voertuigen met behulp van producten van “MCC-Model Car Parts”  digitaal aangestuurd. Meer informatie over “MCC-Model Car Parts” is te vinden op onze pagina: “onze sponsoren” en op de site van modelcarparts.

30 maart 2017

Op onze Noorse baan Flåmsbana Berekvam rijdt nu ook de nieuwste trein, zoals die in Noorwegen sinds eind 2014  de toeristen vervoert op de Flåmsbana. Oud en nieuw zijn op onderstaande foto te zien.

De groene El 17’s van de Flåmsbana, die kop en eind vormden van de sandwichtreinen zijn nu vervangen door de grijze El 18’s van de NSB. Echter niet op onze baan. Daar zijn ze beide nog te zien.

21 maart 2017

De lente begint. Ons tentoonstellingsseizoen zit er tot aan de zomervakantie op. Pas in oktober zullen we weer te zien zijn. We zitten echter niet stil. Gebouwd wordt aan banen die dit najaar te zien zullen zijn. Over onze geheel nieuwe baan Vogelsheim zullen we binnenkort berichten. En intussen gaan we op bezoek in Dortmund (begin april Intermodellbau) en houden een excursie naar het spoorwegmuseum in Bochum Dahlhausen. Wij bedanken de bezoekers en de organisatie van OBMV Neerlinter en van de modelspoorbeurs Zutphen voor hun positieve reacties bij en waardering voor onze banen, die op deze tentoonstellingen te zien waren.

15 maart 2017

De liefhebbers van de Franse spoorwegen mogen komend weekend op 18 en 19 maart onze presentatie op de beurs in Zutphen niet missen. Het is dichtbij, dus komt allen naar de Hanzehal in de Fanny Blankers Koenweg 2 in Zutphen om onze nieuwe Franse smalspoorbaan CFV Colombier-le-Vieux te zien met onder andere de railbussen (in het Frans: autorails) van de Chemin de Fer du Vivarais. Spoowegromantiek in optima forma van een zonnig zuid Frankrijk. Dé enige kans om nog dit jaar deze schitterende baan in Nederland te zien. Deze baan is gebouwd naar voorbeelden van deze museumspoorlijn, de bekendste van Frankrijk. De baan bestaat uit drie gedeeltes: station Colombier-le-Vieux-St.Barthélemy-le-Plain, een oude brug over de kloof van de rivier Le Doux met Pont des Etroits en de halteplaats Arlebosc. Deze zijn op bijzondere wijze tot een compact geheel gesmeed.

DSCN7815

13 maart 2017

Onze nieuwe Noorse baan FLÅMSBANA BEREKVAM was op 11 en 12 maart in Belgie te zien. Tijdens de internationale modeltreintentoonstelling in Neerlinter slingerden de Noorse modeltreinen door het spectaculaire landschap van het Flåmsdalen in het fjordengebied van Noorwegen. Het was een goed georganiseerde en mooie tentoonstelling met schitterend gedetailleerde banen. Voor herhaling vatbaar.

20 februari 2017

Op RAIL Houten was het gezellig druk; meer bezoekers dan vorig jaar. Wij bedanken de bezoekers voor hun positieve reacties en waardering bij onze baan Flåmsbana Berekvam. Met deze baan gaan we binnenkort naar de internationale tentoonstelling van OBMV Neerlinter in Belgie op 11  en 12 maart.

Onze baan Flåmsbana Berekvam op RAIL Houten  17 – 19 februari

Onze nieuwe Noorse baan FLÅMSBANA BEREKVAM is nu ook in Nederland op een tentoonstelling te zien. Op RAIL in Houten slingeren van 17 t/m 19 februari de modeltreinen door het spectaculaire landschap van Noorwegen. Met de originele Flåmsbana-treinen uit heden en verleden op de rails. Ook zijn de nieuwste Sandwich-treinen te zien, zoals die nu rijden op deze spoorlijn. Een trein met acht rijtuigen en zowel voor als achter een imposante lok van het type EL18.  Al onze treinen rijden digitaal en computergestuurd. Zie voor meer informatie over deze tentoonstelling de site van de RAIL Houten.

31 december 2016

Wij wensen U een gezond, voorspoedig en vreugdevol Nieuwjaar 2017. En veel plezier met de modelspoorhobby.

8 december 2016

In diverse advertenties van de Nederlandse modelspoordagen wordt o.a. Flamsbana Berkvam aangekondigd. Echter gaan we met onze baan FLÅMSBANA BEREKVAM hier niet naar toe. Wie deze baan wil zien moet wachten tot Rail 2017 in Houten van 17 t/m 19 februari. Zie verder onder ‘agenda”, die net is geactualiseerd.

Voor 2017 staat op de planning dat ook andere banen van ons op een tentoonstelling te zien zullen zijn. Concreeet gaat het om de Franse smalspoorbaan COLOMBIER-le-VIEUX, de Duitse baan NEUBURG WALDHOFEN en de Franse baan LA FRANCE DU SOLEIL.

In Railmagazine no 339 van november 2016 staat een artikel met mooie foto’s van COLOMBIER-le-VIEUX en in Railmagazine no 340 van december 2016 staat een artikel met eveneens mooie foto’s van FLÅMSBANA BEREKVAM. Ook de echte Flåmsbana in Noorwegen, de spoorlijn van Myrdal naar Flåm, wordt in dit nummer beschreven. Van harte aanbevolen.

28 november 2016

Na een succesvolle week in Berlijn, waar we met 2 banen zijn geweest, en ook nog de toeristische hoogtepunten van de stad konden bezoeken , waren we afgelopen weekend alweer te zien. Nu in Gangelt. Beide tentoonstellingen leverden veel belangstelling en mooie woorden op voor ons werk. Bij FEZ Berlijn waren niet eerder zoveel bezoekers geweest. Een goed georganiseerde tentoonstelling. Ook in Gangelt was het drukker dan anders. Een leuke kleinschalige tentoonstelling met vele modelspoorbanen, een enthousiast publiek en goede organisatie. Beide voor herhaling vatbaar.

17 oktober 2016

Met twee banen van ons team COLOMBIER-le-VIEUX en  FLÅMSBANA BEREKVAM reizen we woensdag 2 november af naar Berlijn. Berlin eine Reise wert, zeker nu er bij FEZ al weer de 8e internationale modeltreinententoonstelling is. Zie de site van FEZ Berlin. De nadruk bij deze tweejaarlijkse tentoonstelling ligt op de banen; er komen maar liefst 35 echt mooie banen. De tentoonstelling duurt 3 dagen: van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november. Elke dag van 10 – 18 uur. Lekker veel tijd om alles te bekijken dus. Maandag rijden we dan weer terug naar Nederland.

lColombier – le – Vieux

m_S1470010a Flåmsbana Berekvam

4 oktober 2016

Onze nieuwe Noorse baan FLÅMSBANA BEREKVAM is op 15 en 16 oktober te zien op de schitterende modelspoorexpo in de Brabanthal in Leuven (Belgie). Als U binnenkomt ziet u onze baan als eerste. Op vrijdag 14 oktober bouwen we de baan al op. Op deze modelspoorbaan slingeren de treinen door het spectaculaire landschap van Noorwegen. Met de originele Flåmsbana-treinen uit heden en verleden op de rails. De treinen rijden digitaal en computergestuurd. Zie voor meer informatie over deze expo op de site van de Modelspoorexpo. Zie ook het promofilmpje.

INTERMODELLBAU 2016

Een film van onze Noorse baan Berekvam kunt U nu alvast bekijken. Klik daarvoor op: film Berekvam.

9 september 2016

De werkzaamheden aan onze nieuwe baan Gare Frontière – Grenzbahnhof Vogelsheim maken goede vorderingen. plattegrond internetDeze plattegrond geeft een idee hoe de baan er uit zal komen te zien.

Andere banen van ons team zijn in dit najaar te zien in Leuven (B), Berlijn (D) en Gangelt (D).

3 juni 2016

De zomervakantie nadert. Maar dat betekent niet dat we stilzitten. Er wordt doorgewerkt aan onze nieuwe Noorse baan Tolofjord en aan de nieuwe Duitse baan Vogelsheim. Aan de banen COLOMBIER-le-VIEUX en FLÅMSBANA BEREKVAM worden diverse verfijningen doorgevoerd. Na de zomervakantie zijn deze twee laatstgenoemde banen op diverse plaatsen in onze buurlanden te zien. Zie onze agenda.

De leden van MST de Maaslijn wensen U een goede zomer toe. We melden ons weer in augustus.

foto collage banen

29 april 2016

Intermodellbau was een succesvolle tentoonstelling voor ons met brede belangstelling van het in grote getale aanwezige publiek. Onze baan FLÅMSBANA BEREKVAM was een echte publiekstrekker.  Ons ModelSpoorTeam kon vele nieuwe contacten leggen en bestaande verstevigen. Onze agenda wordt daardoor wel steeds voller. Zoals altijd stond gezelligheid voorop. Op vrijdag was er de inmiddels bekende Ausstellerabend. Happy hour was er bij NMJ, de fabrikant van Noorse spoorwegmodellen. De computersturing van de baan gaat steeds beter bevallen. Vrijwel zonder storing is gedurende vijf dagen volop gereden en konden we het publiek binden aan onze baan. Voor het eerst was bij onze baan een hoekje met boeken, tijdschriften en een televisie ingericht, waar het publiek kon kennismaken met de Noorse (museum)spoorwegen en specifiek de Flåmsbana. Vele toeschouwers konden daardoor meer kennis in hun bagage mee naar huis nemen over de Noorse spoorwegen.

let op de fjordpaarden      PRESENTATIEINTERMODELLBAU 2016

3 april 2016

Onze nieuwe Noorse baan FLÅMSBANA BEREKVAM is voor het eerst in Duitsland op een grote tentoonstelling te zien en wel 5 dagen lang op Intermodellbau van 20-24 april 2016. Standplaats in hal 4, plaatsnummer 4H10. Op 19 april bouwen we de baan al op. Op deze modelspoorbaan slingeren de treinen door het spectaculaire landschap van Noorwegen. Met de originele Flåmsbana-treinen uit heden en verleden op de rails. De treinen rijden digitaal en computergestuurd. Zie ook op de site van Intermodellbau onder Presse >> Pressemitteilungen >>Am Bahnhof vor dem Holstentor.

Een film van deze baan kunt U nu alvast bekijken. Klik U op: film Berekvam.

  Durch die spektakuläre Landschaft Norwegens schlängelt sich auf zwei Spuren die Eisenbahn in der Modelleisenbahnanlage FLÅMSBANA BEREKVAM. Das Modell im Maßstab 1:87 wurde detailgetreu dem norwegischen Originalbahnhof von Berekvam im Fjordtal Flåmsdalen nachgebaut. Mit die Original Züge der Flåmsbana. Siehe auch Intermodellbau bei Presse >> Pressemitteilungen >>Am Bahnhof vor dem Holstentor.

Ein Film von dieser Anlage können Sie bereits jetzt sehen. Klicken Sie auf: Film Berekvam.

m_S1470016a

maart – april 2016

Ons clubgebouw; lees ook Wie zijn wij? Meedoen?

clubgebouw

18 maart 2016

Ontraxs in het spoorwegmuseum in Utrecht was voor ons team een groot succes. Vele enthousiaste toeschouwers vertelden hun herinneringen  over hun rit bij de Chemin de Fer du Vivarais in Frankrijk en over hun reis met de Flåmsbana in Noorwegen. Niet alleen de toeschouwers, maar ook onze deelnemende teamleden hebben genoten van de goede organisatie. De lovende woorden uit het publiek hebben ons aangezet om op deze weg verder te gaan.

DSCN7815

CFV Colombier-le-Vieux

c

Flåmsbana  Berekvam

24 februari 2016

Modelspoorbouwers uit heel Europa zijn uitgenodigd op Ontraxs! in het spoorwegmuseum in Utrecht om hun allermooiste werk te laten zien. Tussen de grote treinen van het spoorwegmuseum.  Ontraxs! vind plaats van 11 tot en met 13 maart. De banen worden gerekend tot  de top in Europa. Het is een grote eer dat we zijn uitgenodigd om hier twee banen van onze teamleden te laten zien. Beide banen voor het eerst in ons land. Op de baan CFV Colombier-le-Vieux is het sfeer proeven van de museumspoorlijn Chemin de Fer du Vivarais (CFV) in Frankrijk. Op de baan Berekvam komt het spectaculaire landschap van Noorwegen in het Flåmsdalen tot uitdrukking. Op beide banen wordt met originele treinen gereden.

16 februari 2016

Onze Duitse baan “NEUBURG WALDHOFEN an der JAGST” staat gereed. Donderdag wordt deze opgebouwd. Het publiek kan deze zien vanaf aanstaande vrijdag 19 tot en met zondag 21 februari. meer info: www.rail.nl

1 februari 2016

Van vrijdag 19 t/m zondag 21 februari is onze traditioneel Duitse baan “NEUBURG WALDHOFEN an der JAGST” te zien op RAIL in Houten. Standplaats 1.80. Voor onze baan is de vloerbedekking reeds gelegd. Deze modelspoorbaan laat oude tijden herleven uit de 60-er en 70-er jaren in Duitsland. Uit de grote verscheidenheid aan motieven, die deze periode in en rond het spoor kenmerkt, is gekozen voor een stadje met station, een heus stoomlokdepot en een museumspoorlijn in aanleg. Met weergave van diverse activiteiten die toen de schaarse vrije tijd opvulden.

DSCN7790

Spoortechnisch is dit een interessante tijd. Het reizen in 3e klas vervalt. Er komen internationale expresstreinen, luxe TEE-treinen en vakantietreinen. Maar er rijden ook nog veel regionale personentreinen. Goederentreinen bestonden nog uit een samenraapsel van twee-assige wagens, hoofdzakelijk bruin van kleur. In de latere jaren van deze periode wordt de computernummering ingevoerd en het seinstelsel gemoderniseerd: armseinen worden lichtseinen. Nieuwe kleurstelling voor rijtuigen wordt ingevoerd: groen wordt bij de DB rood/beige en oceaanblauw/beige en bij de DR groen/beige. Steeds meer stoomlocomotieven worden vervangen door elektrische- en diesellocomotieven. Op de weg rijden auto’s direct herkenbaar aan hun vorm, zoals de Citroen DS, Ford Taunus, Opel Blitz, NSU Prinz, VW kever, Renault 4 en Fiat 500.

meer info: www.rail.nl

meer info over onze baan: NEUBURG WALDHOFEN an der Jagst

21 janauri 2016

Onze agenda, met het overzicht waar onze banen binnenkort te zien zijn, is geactualiseerd. In dit voorjaar zijn het nieuwe modelspoorbanen die voor het eerst in Nederland (Neuburg Waldhofen , Colombier-le-Vieux en Berekvam) en in Duitsland (Berekvam) op een tentoonstelling te zien zullen zijn.

DSCN7781 60%m_L1006979 - Kop_bearb - Kopie

m_CIMG6853

Unsere Agenda, mit der Liste, wo unsere Anlagen bald zu sehen sind, wurde aktualisiert. In diesem Frühjahr sind unsere  neue Modelleisenbahnanlagen Neuburg Waldhofen , Colombier-le-Vieux  (in NL) und Berekvam (in NL und D) zum ersten Mal auf einer große Ausstellung  zu sehen.

Our agenda, with the list where you can see our new layouts, has been updated. In this spring it is the first time at an big exhibition in the Netherlands and In German..

Notre agenda (ordre du jour), avec la liste où notre réseaux modèle
seront bientôt visibles, a été mis à jour. En ce printemps nous sont présent avec ce réseaux pour la première fois lors d’une exposition aux Pays-Bas et Allemagne.

___________________

24 december 2015

nieuwjaarskaart 2016

11 december 2015

De plattegrond van de nieuwe Franse modelspoorbaan COLOMBIER-le-VIEUX  is geactualiseerd. De bouw van deze nieuwe baan is bijna afgerond. Op deze smalspoorbaan gaat gereden worden met de originele Franse autorails van de bekende museumspoorlijn CFV, de Chemin de Fer du Vivarais in de Ardèche.

nieuwe plattegrond internet

m_CIMG6852

26 oktober 2015

Drie dagen lang was het een gezellige drukte voor onze baan LA FRANCE DU SOLEIL op Eurospoor in de jaarbeurs in Utrecht. De nieuwe spiraal trok veel bekijks en er werden veel vragen over gesteld. Ook vele complimenten ontvangen van de Franse deelnemers. Onze dank gaat uit naar Leo Hendriksen en zijn team voor de soepele en goede organisatie. Het maken van filmbeelden van de andere banen is dit jaar helaas niet gelukt. Wachten dus op volgend jaar. eurospoor verkleindwijn en lavendel weerspiegelen het gevoel van zuid Frankrijk

18 oktober 2015

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober is onze Franse baan “LA FRANCE DU SOLEIL” te zien op Eurospoor in de jaarbeurs van Utrecht. Voor onze baan wordt (rode) vloerbedekking uitgerold.

WAT IS NIEUW?
De nieuwe opzet van de baan zorgt voor veel interactie met het publiek. Wijn en lavendel mogen eigenlijk niet ontbreken op een Franse baan. Daarom is een module met die thema’s toegevoegd aan de baan. De nieuwe achtergrondfoto’s versterken de thema’s op de baan. Het hoofdspoor heeft nu over de volle lengte bovenleiding volgens het Franse voorbeeld. De computerbesturing zorgt in combinatie met twee schaduwstations voor afwisselend treinverkeer. Een grote spiraal, waarin de treinen zowel naar boven en als naar beneden rijden, trekt veel bekijks.

meer info: www.eurospoor.nl

meer info over onze baan: LA FRANCE DU SOLEIL

film over onze baan: LA FRANCE DU SOLEIL

m_IMGA0247

1 oktober 2015

We hebben weer genoten van het gezellige publiek en de geweldig goede organisatie van Eurmodelbouw in Genk (B). Jammer dat pas over 2 jaar weer de volgende Euromodelbouw is.  Wij bedanken extra iedereen die betrokken was bij de organisatie.

S1800027b

14 september 2015

Eind volgende week is het zover. De baan Berekvam zal dan te zien zijn in Genk. De baan is volledig gereed. Het ijken van de loks wordt morgen afgerond. Graag verwijzen wij U voor meer informatie over deze grote manifestatie in Genk naar www.euromodelbouw.be.  Kijk ook op onze Agenda.

28 augustus 2015

De bouw van de smalspoorbaan COLOMBIER-le-VIEUX is in de laatste afrondende fase. Vandaag zijn nieuwe  foto’s toegevoegd van het gedeelte rond het station Colombier-le-Vieux.

m_CIMG6852

Ook is de beschrijving van onze baan NEUBURG WALDHOFEN an der JAGST aangepast.

 13 augustus  2015

Onze nieuwe Noorse baan BEREKVAM zal op 26 en 27 September op EURMODELBOUW 2015 in de Limburg Hallen te Genk in Belgie te zien zijn. Graag verwijzen wij U voor meer informatie over deze grote manifestatie  naar www.euromodelbouw.be.  Kijk ook op onze Agenda.

m_S1450006adetail van de Noorse baan Berekvam

11 augustus 2015

Over de hobbymogelijkheden bij ons team

Modelspoor is een interessante hobby met ongekend veel kanten en technieken: (zelf)bouw modeltreinen en scenery,  werken met digitaal gestuurde modeltreinen, computertechniek en -programmering, fotografie en filmen, houtbewerking, metaalbouw en elektrotechniek. En snuffelen in historische archieven of gewoon buiten op zoek gaan naar spoorse motieven om deze op schaal na te bouwen. Of zoeken op beurzen naar die laatste nog ontbrekende lokomotief, personenrijtuig of goederenwagon. In ons team zijn al deze facetten vertegenwoordigt. Oude en nieuwe ambachten komen samen in deze hobby.

Daar komt nog eens bij dat de  huidige mogelijkheden in de modelspoorhobby, door technieken als laseren en computergestuurd frezen, bijna onbeperkt zijn geworden. Ook het beschikbare scenery-materiaal is veel uitgebreider en levensechter geworden dan 10 jaar geleden.  De ontwikkeling van de modelspoorhobby heeft zeker niet stilgestaan. Zonder meer kunnen we zeggen dat deze hobby up-to-date is. Wat niemand belet om terug te gaan in de tijd en een nostalgische baan te bouwen met materiaal en spullen van vroeger, zoals bijvoorbeeld met Trix-treinen en Faller-huisjes.

Ons team neemt regelmatig deel aan leuke, gezellige grotere en kleinere tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ook gaan we naar treinenbeurzen en tentoonstellingen van bevriende verenigingen en organisaties. En houden we ons bezig met allerlei andere zaken die met spoor en trein te maken hebben-. Maar ook met bezoek aan museumspoorlijnen, waar vaak nog stoom te vinden is. En bij dit alles houden we op diverse manieren onze kennis op modelspoorgebied op peil. Wij zijn lid van de Nederlandse Modelspoor Federatie (NMF) en ingedeeld bij de regio Gelderland.

Zowel ons clubgebouw als onze werkplaats annex clubruimte liggen in Milsbeek net ten zuiden van Nijmegen. De foto’s geven een indruk daarvan. Deze ruimtes zijn welwillend door een bedrijf beschikbaar gesteld. Op verschillende dagen van de week wordt hier gewerkt aan de banen. Op de wekelijkse clubavond is ruimte voor ontspanning, maar er kan dan ook worden gewerkt aan bijvoorbeeld het digitaliseren van rollend modelspoormaterieel of het maken van scenery.

onze werkplaats

m_ons clubhuis

Over ons team

Wij zijn oude bekenden in de modelspoorwereld met een nieuwe naam: MST de Maaslijn. De teamleden komen uit het gebied, waar de grenzen van de provincies Gelderland, Noord Brabant, Limburg en Nordrhein Westfalen (D) ekaar raken met Nijmegen en Kleve (D) als grootste steden in dit gebied. De meeste teamleden hebben al meer dan 25 jaar ervaring. Onze bekendheid, maar ook ons netwerk, in de modelspoorwereld is groot.

Vanaf 1985, dit jaar al 30 jaar geleden, zijn banen en modules van onze teamleden te zien geweest op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 1991 werd voor het eerst naar het buitenland gegaan naar de Hoeseltse treinclub, die nu Euromodelbouw in Genk (B) organiseert. Gevolgd door vele tentoonstellingen in Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en uiteraard Nederland. Recent waren we te zien in Bremen, Berlijn en Düsseldorf-Kaarst. Dit najaar 2015 in Genk (B), Jaarbeurs Utrecht en Gangelt (D).

Onze banen

De huidige banen zijn verschillend qua grootte en thema. Alle banen hebben een (foto)achtergrond en verlichting boven de baan. De treinenloop is digitaal en wordt gestuurd met een computerprogramma. Op andere pagina´s van deze site vindt U informatie en films over de afzonderlijke banen.

17 juni 2015

In de vakantieperiode half juni tot half augustus kunnen wij helaas geen emails beantwoorden.

De leden van MST de Maaslijn wensen U een prettige zomerperiode.

foto 5

3 juni 2015

  feest MST de Maaslijn

Ons modelspoorteam bestaat al weer meer dan een jaar. In die periode hebben we veel kunnen bouwen voor en aan onze modelspoorbanen, dankzij onze  werkruimte. Zie foto. Onder andere is een nieuwe opstelmodule met keerlus en keerspiraal ontworpen en gebouwd. Deze trekt veel bezoekers aan tijdens tentoonstellingen. Ook is een geheel nieuwe bedieningslessenaar gebouwd, van waaruit onze banen met de computer bediend worden.

onze werkplaatseen gedeelte van onze hobbyruimte, annex werkplaats

De Franse baan LA FRANCE DU SOLEIL is uitgebreid met een geheel nieuw thema, te weten: wijn en lavendel. Deze baan heeft aan attractiviteit gewonnen en is te zien op Eurospoor dit najaar. De Noorse baan BEREKVAM heeft met groot succes al zijn eerste tentoonstelling gezien. Aan de andere banen is flink doorgewerkt. Daartussendoor was er ruimte voor ontspanning. En om aan modelspoortentoonstellingen deel te nemen met 1 van onze banen. Ook zijn er diverse excursies gehouden, uiteraard allemaal in relatie tot het (model)spoor. Volop activiteit dus.

Op donderdagavond is de clubavond in ons clubhuis. Zie foto. De officiële ingebruikname van het clubhuis hebben we afgelopen week gevierd. Alle teamleden, waarvan de meesten met partner, waren aanwezig. Het was een gezellige avond, waarop we konden laten zien waar en hoe we met onze hobby bezig zijn.

feestgezelligheid

ons clubhuis

Ons clubhuis is officieel gedoopt tot Station MST de Maaslijn

m_ons clubhuis

26.Mai 2015

Für die Deutsche Modelleisenbahnfreunde gibt es einen neuen Überblick von unseren Anlagen in Deutscher Sprache.

Bitte Deutsch anklicken.

21 mei 2015

Aan ons lijstje met banen in aanbouw kan er weer eentje worden toegevoegd. Dit keer de Erstalbahn die in de eindfase uit drie gedeeltes zal bestaan. Het eerste gedeelte is al deels in aanbouw.  Dit laat  de halteplaats Friedrichsheim zien, waar het enkelspoor overgaat in dubbelspoor, na een rivier en de weg gekruist te hebben.

FriedrichsheimMet stationsgebouw, woning stationschef, garage annex tankstation, laadperron en hijsinrichting voor boomststammen.

Op een tweede gedeelte komt een doorgaand spoorgedeelte met een industrieaansluiting voor de hoger gelegen basaltbrekerij Wende,  waar grindwagons worden beladen en gerangeerd met behulp van een Schiebebühne en Rangiertraktor.  Hierbij komt heel wat techniek aan te pas. Dit gebeurt geheel geautomatiseerd met o.a. een Arduino Microcontroller, die de vulinstallatie en de stappenmotor van de Schiebebühne aanstuurt.

8 mei 2015

We zijn begonnen met onze nieuwe mobiele clubbaan; deze heeft de werktitel Vogelsheim meegekregen. De nadruk bij deze baan ligt, naast de treinen en de scenery, op de digitaal rijdende hulpvoertuigen, uitgerust met verlichting, zwaailichten, enzovoorts. Het thema is Duitsland in de na-oorlogse hoogtijddagen van de industrie. Wat hier nu nog van over is, wordt bij onze Oosterburen zorgvuldig bewaard als Kulturerbe. Een Eisengießerei vormt het voorbeeld daarvan op de baan. In die tijd, toen het woord computergames nog niet bestond,  was ontspanning buitenshuis in de schaarse Freizeit erg belangrijk. De straatjes met woningen zullen een beeld brengen hoe de mensen toen in een stad leefden. De treinen op de baan gaan digitaal en computergestuurd rijden. De baan wordt uiteraard van bovenaf verlicht en krijgt een achtergrond voor de dieptewerking.

foto 5alvast een sfeer beeld van de Freizeit

Maar ook aan de andere banen wordt flink gewerkt.

De Duitse baan Neuburg Waldhofen krijgt uitbreiding. De Franse baan Colombier-le-Vieux vordert gestaag.

m_mei 4Van de Noorse baan Tolofjord zijn de contouren al duidelijk zichtbaar.

26 april 2015

Een actuele foto van het station van Colombier-le-Vieux.

CIMG6657

30 maart 2015

De bouw van onze nieuwe banen gaat gewoon door. Zo ook de Franse smalspoorbaan CFV Colombier-le-Vieux. Het stationsgebouw is al in een gevorderd bouwstadium.

Het stationsnaambord, nog in de maak,  zal bijna de hele gevellengte gaan beslaan, wat ook logisch is bij een stationsnaam die bestaat uit 6 woorden, namelijk “COLOMBIER-LE-VIEUX-St-BARTHELEMY-LE-PLAIN”

m_CIMG6538

m_CIMG6540

23 maart 2015

Het weekend in Kaarst was zeer geslaagd. Onze nieuwe Noorse baan Berekvam stond volop in de belangstelling. De eerstvolgende keer dat deze baan te zien is, zal zijn op Euromodelbouw in Genk (B). Voor meer fotos en informatie zie onder: Noorse banen – Berekvam.

m_S1450005a

m_S1470036a

m_S1470024a

m_S1470016a

m_S1470001a

19 maart 2015

Onze nieuwe Noorse baan Berekvam is komend weekend , 21 en 22 maart, te zien op de tentoonstelling van IGM in Kaarst.

Zaterdag en zondag van 10-17 uur in het Albert-Einstein Forum, Am Schulzentrum 16, Kaarst, Duitsland

meer informatie: www.modellbahn-kaarst.de

m_-berekvam-1

4 januari 2015

Een nieuw jaar , een nieuwe planning.

De teamleden van het modelspoorteam  de Maaslijn wensen u een gelukkig nieuwjaar met veel spoors genoegen.

De teamleden werken momenteel aan diverse nieuwe banen.  Van drie daarvan is de planning bekend.

1. Station Berekvam van de Flåmsbana in Noorwegen HO, netto circa 5.60 x 1.85meter, gepland voor maart 2015

2. Colombier-le-Vieux CFV Frankrijk, HOm, netto circa 2.20 x 0.80 meter, gepland voor eind 2015, begin 2016

3. Tolofjord zuid Noorwegen, HO, HOm, netto circa 6.20 x 1.50 meter, gepland voor 2016

 Die Teammitglieder arbeiten jetzt an folgenden neuen Anlagen:

1. Flåmsbana Berekvam Norwegen HO, Netto 5.60 x 1.85 Meter, Planung März 2015

2. Colombier-le-Vieux CFV Frankreich HOm, Netto 2.20 x 0.80 Meter, Planung 2015/2016

3. Tolofjord Süd-Norwegen HO HOm, Netto  6.20 x 1.50 Meter, Planung 2016/2017

 

22 december 2014

De video van de Franse baan Chemin de Fer du Vivarais : Tournon – Lamastre is toegevoegd. Deze film laat rijdende autorails zien op de stations van Tournon en Lamastre in HO 1:87.

statiefoto

16 december 2014

De nieuwe Noorse baan Berekvam vordert gestaag. Het graslandschap van alle modules is gereed.  De bedrading onder de baan is compleet aangelegd en de diverse decoders zijn aangesloten. In de komende weken worden bomen, struiken en ander groen geplant.

En wordt begonnen met de bovenleiding en de railbedding.  Al vast een tweetal plaatjes van de spoorwegovergang in de buurt van het station, nog zonder railbedding, bebording, hekwerk etc.

m_november 2014 2

m_november 2014 1

27 oktober 2014

De tentoonstelling in Berlijn bij FEZ zit er al weer op. Met ons team  zijn we op woensdag vertrokken en hebben op donderdag opgebouwd. De drie tentoonstellingsdagen waren plezierig met een leuk publiek. De baan was met alle thema’s te zien: Chemin de fer du Vivarais met de stations van Tournon en Lamastre. Pont de Cai, Distellerie Lavende en Cave du Charbrier . De nieuwe spiraal is goed bevallen. Helaas ging 1 wisseldecoder kapot, wat we echter snel konden verhelpen met een tijdelijke oplossing. Op vrijdag was er een gezellige avond met alle deelnemers, op zaterdag werden we verrast met een nachtelijk ritje door het park met, hoe kan het ook anders, de Parkeisenbahn, op zondag hebben we onszelf, nadat de baan was afgebroken en ingepakt, verwend met een buffetdiner in het voortreffelijke hotel. Voor herhaling vatbaar over 2 jaar. Dan echter met 1 van onze nieuwe banen naar Frans of Noors voorbeeld. De organisator van het geheel, Frank Tinius van FEZ Berlin, komt graag met zijn baan, de Rittnerbahn, naar Nederland.

m_LA FRANCE DU SOLEIL FEZ BERLIN 1La France du Soleil – linkerdeel

m_LA FRANCE DU SOLEIL FEZ BERLINLa France du Soleil – rechterdeel

m_LA FRANCE DU SOLEIL FEZ BERLIN 3 Nachtelijke rit met de Parkeisenbahn

Modellbahnanlage Ritterbahn, Ausgabe 20 von ModellBahnTV, dem Magazin auf DVD für Modelleisenbahn-Filme und -Videos, Modellbahnanlagen, Modelleisenbahnen, Modellbau und Modellbahner

Rittnerbahn

27 oktober 2014

De Nederlandse diorama’s van oud Gennep waren enkele weken te zien in het gemeentehuis van Gennep. De belangstelling was zeer groot.

m_DSCN7591

m_DSCN7597

m_DSCN7609

6 oktober 2014

Onze baan “La France du Soleil” is van 10 t/m 12 oktober te zien bij FEZ in Berlijn.

Voor sommigen is Berlijn misschien wat ver weg. Maar Berlijn is per trein makkelijk bereikbaar. Een tentoonstelling met een gezellige en gemoedelijke sfeer. Op het terrein rijdt ook de bekende Parkeisenbahn met een stoomlok. Of krijg vrijdag rond 14 uur een handtekening van  Hagen von Ortloff „Mr. Eisenbahnromantik”.

Naast onze Franse baan zijn daar nog eens 29 banen te zien. Ook van andere bekende Nederlandse modelspoorbouwers.

www.fez-berlin.de

5. Internationale Modellbahnausstellung op 4000m²

een klein deel van de baan “”la france du soleil”” van MST de Maaslijn.

10 september 2014

Van onze baan LA FRANCE DU SOLEIL is de computerbesturing en de treinenloop getest.  De geheel nieuwe opstelmodule met 7 sporen, de keerlus en de opstelspiraal met 3 blokken functioneren naar wens. Onderstaand enkele foto’s (resp. opstelspiraal, nog niet-aangeklede baan en computersturing met opstelstation) van de proefopstelling in onze clubruimte.  Deze baan is in vol ornaat binnenkort in Berlijn te zien.

 m_DSCN7566         m_DSCN7568        m_DSCN7567

20 augustus 2014

Vakantieherinnering op onze Franse baan LA FRANCE DU SOLEIL.

DSCN7560

28 mei 2014

Op de pagina over de Amerikaanse baan THE SAWMILL zijn fotos van de baan in aanbouw geplaatst.

28 mei 2014

Enkele nieuw toegevoegde fotos laten de vorderingen aan de Franse modelbaan Colombier-le-Vieux zien.

26.Mai 2014

Fur die Deutsche Modelleisenbahnfreunde gibt es ab sofort einen Überblick von unseren Anlagen in Deutscher Sprache.  Bitte “Deutsch” anklicken.

3 mei 2014

Tot en met 31 mei 2014 is er in de bibliotheek van Gennep tegenover het gemeentehuis een expositie van  “historisch Gennep in miniatuur”. In de schaal 1-87 is een uitgebreide maquette te zien  van het  oude centrum van Gennep met winkels, bedrijven en woonhuizen. Op de pagina” Gennep in miniatuur” van deze site  zijn meer fotos te zien.

IMG_20140504_0009

23 april 2014

Bij de beschrijving van de duitse baan NEUBURG WALDHOFEN  zijn baanplattegronden en fotos toegevoegd. De tekst is verder uitgebreid.

Bij de franse baan LA FRANCE DU SOLEIL is een plattegrond en een foto toegevoegd. De toelichtende tekst is verder uitgewerkt.

21 april 2014

Ook de nieuwe franse baan Colombier-le-Vieux vordert gestaag. Hieronder een eerste foto van de bouw van compartment 1.

CIMG6110a

bouw Colombier-le-Vieux

31 maart 2014

De bouw van de nieuwe banen vordert gestaag. Hierbij al een foto van 2 treinen op de baan Berekvam.

bouw Berekvam

bouw Berekvam