CFV Lamastre – museumspoor op z’n Frans

CFV Lamastre museumspoor op z’n Frans

ontwerp en bouw: Hans Peters; gebouwd in 2018 en revisie gepland in 2025.

Korte kenschets van de baan

Op vakantie in Frankrijk is regelmatig de musemspoorlijn  Chemin de Fer du Vivarais (CFV) bezocht. Als in de tijd van super8 filmpjes. Zie you tube (link volgt). Deze museumspoorlijn is te vinden in zuid Frankrijk in de Ardèche, ten zuiden van Lyon.

Deze smalspoorbaan heeft als motief het eindstation Lamastre van de CFV  rond de 90-er jaren van de vorige eeuw. Het station, gelegen in een groene omgeving, is compleet weergegeven met werkplaatsen, restaurant, loodsen en draaischijf. De modelspoorbaan bestaat uit twee modules, elk groot 85 x 120 cm. Deze staan op een los onderstel. De baan is privé-eigendom van Hans Peters. Hans Peters presenteert deze baan samen met leden van MST de Maaslijn op tentoonstellingen. Van deze baan is een  film beschikbaar.

De plattegrond laat zien dat er voor het station 5 sporen liggen. Een daarvan komt uit bij de draaischijf, waarop stoomlokomotieven en autorails worden gedraaid. Twee sporen zijn voor doorgaande treinen; op de overige kan worden gerangeerd. Of dient als opstelspoor.  Aan de achterzijde van de baan is een schaduwstation aangebracht met vier sporen (revisie 2025). Dit is aan beide uiteinden van de baan met een enkelsporige rail in een boog verbonden met het emplacement aan de voorzijde.

Voor wie meer wie weten over het voorbeeld van deze baan, verwijzen wij U graag elders op deze site naar de pagina over de Chemin de Fer du Vivarais. 

Het smalspoorstation van Lamastre in model op schaal HOm

Over een lengte van 2,40 meter meter is het station van Lamastre met omgeving volledig in beeld gebracht. De wissels worden aangedreven met zogeheten Tortoise’s. De draaischijf is zelfbouw en wordt aangedreven met een stappenmoter. Het railmateriaal is van Tillig, smalspoor schaal HOm, met een profielhoogte van 2,06 mm. Het ballast is een mix van geelbruine kleuren in diverse korrelgroottes van Woodlands.

De huizen en andere gebouwen zijn in zelfbouw ontstaan. Foto’s vormden een belangrijke basis. De onderdelen zijn vooraf getekend. Het binnen- en buitenwerk bestaat uit witte styreen platen. Acrylverf doet de rest. De ramen zijn kant en klaar uit diverse bouwpaketten van Faller, Jouef en MKD. De daken zijn gemaakt van kant en klare dakplaten van diverse fabrikanten. De afwerking en veroudering is met de “droge” verfkwast uitgevoerd.

De rotsen hebben als ondergrond op maat gesneden schuim, dat onderling verlijmd is. Dit is bestreken met de verfkwast met een dun mengsel van gips, acrylverf en houtlijm. En nabewerkt met diverse spatels. Het landschap is afgewerkt met verschillende soorten materialen: strooigras, vlokken, blaadjes en zoden. Gebruik is gemaakt van een zogeheten elektrostaat, in dit geval een Grasmaster van Noch; hiermee is grasland en lage beplanting gemaakt. De bomen en struiken zijn deels speciaal voor deze baan gemaakt door Anita Decor en deels zelfbouw. De stammen van de bomen zijn met boomschorspasta opgedikt, waardoor ze ook stevig zijn.

De baan is voorzien van een foto-achter­grond, waarop onder meer een deel van het dorpje Lamastre te zien is. Deze achtergrond bestaat uit meerdere foto’s die als het ware in elkaar gevlochten zijn.  Het geheel wordt van bovenaf verlicht. Onzichtbaar achter de friezen zijn in totaal 8 LED spots gemonteerd met een kleurtemperatuur van 2700 graden Kelvin, elk 8 Watt (wat overeenkomt met vroeger 50 Watt halogeen).

Het rollend materieel

Het rollend materieel van de museumspoorlijn is afkomstig van vele smalspoorwegen Frankrijk, met een nadruk op de CFD die in de Ardeche een groot smalspoornet exploiteerde.

Op de baan rijden twee CFV-stoomlocomotieven. Deze zijn qua kleurstelling anagepast aan die van de CFV,  Dit zouden de Corpet-Louvet 040 T met no. 24 en de Pinguély 030 no.103 kunnen zijn. Autorail de Dion, autorail Billard. dieselocomotief type……. (volgt) Verder is een CFV autorail met aanhanger van het type A80D met als aanhanger een type D210. Ook een de Dion autorail. Beide nog niet inzetbaar.

De beide (aangepaste) stoomlocomotieven zijn van Tillig. De autorails zijn van REE-models en ………   De diesellocomotief type ….  is van REE-models. De rijtuigen en goederenwagons stammen van REE-models, Bemo, Tillig en Zeuke. Helaas ontbreekt nog een originele CFV Mallet stoomlocomotief om deze op de baan in te zetten. De personenrijtuigen zijn 2-assig of voorzien van draaistellen. De kleurstelling is erg divers met rood, blauw, geel, groen en bruin. De goederenwagons zijn 2- en 3-assig.

___________________________________________________________________________

Colofon. Met dank aan de leden van MST de Maaslijn en aan Anton Oosterbaan, die de stationsgebouwen heeft gemaakt. Tekst en foto´s zijn van Hans Peters.