Tolofjord – als toerist door zuid Noorwegen

Tolofjord als toerist door zuid Noorwegen

ontwerp: Tonny van Loon

Korte kenschets van de baan

Op deze modelspoorbaan in aanbouw worden verschillende Noorse spoorwegthema’s samengebracht. Deze baan laat U over een lengte van 5 meter kennismaken met unieke treinen en landschappen, specifiek voor het zuidelijk deel van Noorwegen. Met veel beweging en een diversiteit aan getrokken goederen- en personentreinen, maar ook met railbussen en treinstellen. Zowel met Noors normaalspoor (HO) als Noors smalspoor (HOe). Aan de achterzijde komt een opstelstation met 8 sporen voor meerdere treinen.

Bouw van de baan

Het sporenplan omvat een hooggelegen met normaalspoor en een laaggelegen spoorlijn met twee spoorbreedtes: normaalspoor en smalspoor, gedeeltelijk in hetzelfde spoor. Op de hooggelegen spoorlijn rijden de lange afstandstreinen. Op de laaggelegen spoor pendelen onder andere Noorse railbussen tussen een haventje en station. Deze baan zit vol met toeristische details, zoals Hytter om te overnachten, een sluis en een typisch Noors hotel van rood geschilderd hout.

U hoort de loks, de schapen …… en nog veel meer. Het wordt een schitterende modelspoorbaan met een echt Noors landschap, gebouwd op 4 modules elk groot 50/75 x 120 cm. Met originele achtergrondfoto’s.

DSCN7018

Het opstelstation aan de achterzijde krijgt vele sporen, wat een gevarieerde treinenloop geeft. De totale grootte van deze baan wordt netto circa 6,5 x 1,5 meter. De benodigde ruimte is circa 10 x 3 meter. Het geheel staat op een los onderstel. De baan krijgt moderne LED-verlichting en de treinen digitaal. Dat gaat automatisch op het hoofdspoor en kan met de hand op het onderliggende spoor.

De landschapsvorm is intussen zichtbaar zoals de foto laat zien.  Binnenkort wordt begonnen met het leggen van de rails. De modules, die aan de voorzijde zorgen voor een uitbouw van de baan, zijn op de foto niet te zien.  Rechtsboven is het Noorse fjellhotel zichtbaar. Het opstelstation is in grote lijnen gereed.

m_mei 4

 

m_mei 3

m_mei 1

Rechts op de foto is de typisch Noorse sneeuwtunnel te zien.

m_mei 2   m_mei 5

 

 

Door de vorm van de baan ontstaan interessante perspectieven.

 

 

 

Het voorbeeld Sørlandsbanen

Via de  Sørlandsbanen kan men vanuit Oslo langs de zuidkust via Kristiansand naar Stavanger reizen. De thema’s op de modelspoorbaan zijn niet alleen te vinden langs deze lijn, maar ook in aftakkingen ervan.  Zoals de sluizen in het Telemarkkanaal.  Stalen vakwerkbruggen zijn kenmerkend in dit deel van Noorwegen. Zo dicht langs de kust mag een haventje niet ontbreken.

De Noregs StatsBaner NSB

De Noregs statsbaner heeft een uitgebreid spoorlijnennet vanuit het zuiden tot boven de poolcirkel met meer dan 3000 km aan spoor. Met eigen aan het landschap 775 tunnels en 3.000 bruggen. De fjorden, bergen en meren zorgen voor een schitterend en afwisselend landschap.

Van Oslo naar Bodø in het noorden is men 18 uur onderweg; de trein legt dan een afstand af van 1280 km. Ter vergelijking: in Nederland ligt totaal 2800 km spoorlijn.

De NSB heeft sinds een aantal jaren drie groepen van treinen: Signatur – snelle treinen voor lange afstanden, Agenda – voor middellange afstanden tot globaal 3 uur reistijd en Lokaltog, diverse soorten treinen en lokale treinen. Verder bestaat ook nog de Flytoget, dit is de snelle trein tussen het vliegveld Gardermoen en Oslo. De rijtuigen van de getrokken treinen zijn oranje met grijs geschilderd (syste design).

Nog niet zo heel lang geleden werd er gereden met oudere treinstellen zoalsde Bm67. En voor getrokken treinen stonden de beroemde NOHAB-dieselsloks. De electrische loks typen El11 en El13 gebouwd in de jaren 50 en 60 rijden inmiddels niet meer. De verscheidenheid aan rijtuigen was in die periode groot. Bruine en later rode rijtuigen typen B3, B5 en B7 in gammel design en nydesign.