films NORDLANDSBANEN – met de trein over de poolcirkel

Een nieuwe modelspoorbaan die gaat over de Nordlandsbanen in het uiterste noorden van Noorwegen. Een 730 km lange spoorlijn die de poolcirkel kruist. Op de modelspoorbaan uitgewerkt met veel details en typerende landschapskenmerken. Een baan die tevens vertelt over de geschiedenis van deze baan. Van deze modelspoorbaan is een eerste filmpje gemaakt: model railway nordlandsbanen hell stasjon – polarsirkelen , first edition.

 

De baan is gebouwd rond twee hoofdthema’s: Hell Stasjon en Polarsirkelen. Beide zijn in Noorwegen ook nu nog een toeristische attractie, wat voor degenen die daar zijn geweest, een gevoel van herkenning zal geven. Van veel plekken op de baan zijn verhalen te vertellen, zoals over Hell Godshus en de aanleg in oorlogstijd. Maar ook over Lapland, nog steeds bewoond door de Sami. De achtergrond laat noord-Noorwegen zien met het Saltfjellet, besneeuwde bergtoppen, steile rotswanden en groen beboste hellingen. Vrijwel alle gebouwen en landschapsdelen zijn zelf gebouwd na verkenning ter plekke en op basis van tekeningen en foto’s.

De NORDLANDSBANEN, een geactualiseerde film met beelden van het grootbedrijf, met treinen in verschillende jaren, op deze spoorlijn van de NSB in het hoge noorden van Noorwegen.