CFV Colombier-le-Vieux smalspoorromantiek in Frankrijk
Ontwerp, bouw en computerbesturing: Jan van Munster. Gebouwd in de periode 2014 – 2015.
Korte kenschets modelbaan CFV Colombier-le-Vieux
Nog altijd is de Chemin de Fer du Vivarais een toeristische trekpleister in Frankrijk. De baan CFV Colombier-le-Vieux is volledig naar dit voorbeeld ontworpen en gebouwd door Jan van Munster van het ModelSpoorTeam de Maaslijn. Alle scenery en bebouwing is zelfbouw. De baan bestaat uit drie gedeeltes: station Colombier-le-Vieux-St.Barthélemy-le-Plain, een oude brug over de kloof van de rivier Le Doux met Pont des Etroits en de halteplaats Arlebosc. Deze zijn op bijzondere wijze tot een compact geheel gesmeed. Deze baan is privé-eigendom van Jan van Munster. Jan van Munster presenteert deze baan samen met leden van MST de Maaslijn op tentoonstellingen.
Een baan met de sfeer van een museumspoorlijn in een zonovergoten gebied. Met bijzondere details naar origineel voorbeeld, zoals een markt en kamperen bij de boer. Gereden wordt met typisch Franse autorails van de Chemin de Fer du Vivarais (CFV). Dit alles in de schaal HOm met een spoorbreedte van 12 mm.
Voor wie meer wie weten over de voorbeelden van deze baan, verwijzen wij U graag naar (click en enter) Chemin de Fer du Vivarais en Ligne de Tende. Een filmpje uit vroeger tijden over de Chemin de Fer du Vivarais (CFV.
station Colombier-le-Vieux-St-Barthelemy-le-Plain
Modelspoorbaan CFV Colombier-le-Vieux
alle foto’s modelspoorbaan: Hans Peters
De plattegrond maakt duidelijk dat de baan bestaat uit 3 diorama’s zijn van verschillende lengte en diepte. De schaal is HOm. De diorama’s van Pont des Etroits en Colombier-le-Vieux – St-Barthelémy-le-Plain staan ruggelings tegen elkaar. Arlebosc staat op een kopkant. De andere kopkant bevat een keerlus met opstelsporen. Het geheel is 320×80 cm groot, voorzien van friezen en wordt verlicht met LED-spots.
LA GARE – HET STATION
Het diorama van het station van Colombier-le-Vieux – St-Barthélemy-le-Plain is 120 cm lang bij een diepte van 30 tot 50 cm. Achter het stationsgebouw staat een uitspanning waar de reizigers een hapje en een drankje kunnen nuttigen. Ook staat naast het station de wekelijkse markt waar streekproducten aangeboden worden.
LE ARRÊT – DE HALTEPLAATS
Het diarama Arlebosc meet 80 x 50 cm en bevat naast een haltegebouwtje een boerderij met een daarnaast gelegen “camping a la Ferme”.
halteplaats Arlebosc
LE PONT – DE BRUG
De Pont des Etroits heeft een lengte van 240 cm met een diepte van 30 tot 50 cm. Hoog boven de smalle kloof van de rivier de Doux ligt de spoorlijn. De kloof wordt overspannen door een stenen boogbrug, bekend als “Pont des Etroits”. Aan de Doux verpozen vakantiegangers van de nabij gelegen camping.
pont des etroits
Rollend materieel
Het rollend materieel bestaat uit meerdere railbussen, z.g. autorails. Het betreft modellen van de Billard A80D, Billard A150D en DeDion Bouton ND. Soms wordt er een bijwagen, een z.g. remorque R210, aangehaakt. De bouwpakketten van deze modellen zijn allen van de Franse firma Interfer © . Deze railbussen zijn volledig zelf gebouwd, verfijnd, geschikt gemaakt voor 12mm smalspoorbreedte en gespoten in de typisch Franse kleuren van dit materieel: geel met rood. Deze typen autorails, made in France, werden op vele smalspoorwegen in Frankrijk ingezet. Nieuw is een gelede autorail Billard A150D2 en een diesellok van de CFV in de kleur blauw met wit.
Billard A80D, Billard A150D, DeDion Bouton ND
diesellok van de CFV
gelede autorail Billard A150D
De Billard A80D is een “automotrice”, oorspronkelijk voorzien van een 80 pk diesel. Vanaf 1940 werd deze vervangen door een 90 of 100 pk diesel “Berliet” of “Willème”. Deze autorails zijn 2,40 m breed en 10,53 m lang,. Een tweede type is 2,20 m breedte en lengte 11,43 m. De maximum snelheid is 75 km/uur. Deze autorails werden ingezet op het spoorwegnet van de CFD “la compagnie de chemins de fer départementaux “. Het traject van Tournon naar Lamastre was een onderdeel daarvan.
Bouw van de modules
De modules zijn opgebouwd uit triplex en piepschuimplaten om het gewicht laag te houden. Ze staan op een los onderstel. De rotsen zijn gemaakt van gips dat in latex mallen gegoten werd. Voor de gebouwen is onder andere gebruik gemaakt van styreenplaten en kibridakplaten. Bomen werden gemaakt met bloemistendraad als basis aangevuld met DAS klei en diversen soorten loof.
Het rail- en wisselmateriaal is van Tillig©. De wisseltongen worden met servo’s omgelegd. De gebruikte elektronica is van Rosoft©. Het geheel wordt digitaal aangestuurd met een Twincenter©. De treinenloop wordt door Koploper © geregeld.
_____________________________________________________________________________
Colofon. Ontwerp, bouw en computerbesturing: Jan van Munster. Tekst Jan van Munster en Hans Peters. Foto’s Hans Peters